UPS Nedir

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Elektrik ve elektrik ürünlerinden bahsederken çok kullanılan üç terim voltaj, amper ve frekanstır. Basit olarak anlatmak gerekirse, volt (V) elektriğin kablo veya devrede ilerlerken sahip olduğu basıncın bir ölçüsüdür; buna karşılık amper (A) veya kısaca amp, elektriğin ne kadar yoğun olduğunun bir ölçüsüdür.  Volt ve amper, basit olarak bir hortumdaki su ile karşılaştırarak anlatılabilir. 

Volt, hortumdaki suyun yarattığı basınç, amper ise suyun hacmidir. Ucunda ağızlığı olmayan bir hortumu çalıştırdığınızda, çok miktarda su vardır (amp) fakat çok fazla basınç yoktur (volt).  Hortumun ucuna parmağınızı koyarak, akan suyun miktarını azalttığınızda, basıncı artırırsınız.  Bu sayede suyu uzağa fışkırtabilirsiniz.

Kesintisiz güç kaynakları (UPS) sürekli güç sağlayarak, ekipmanı veri kaybından ve ani kesintiler veya voltaj dalgalanmalarından kaynaklanan hasarlardan koruyabilirler. Her biri kendine özgü özellik ve avantajlara sahip çeşitli UPS türleri bulunmaktadır. Statik UPS'ler; sadece yarı iletkenlerden oluşan hareketli parçası olmayan UPS’lerdir. Statik UPS’leri Offline, Line-Interactive ve Online olarak 3 bölüme ayırabiliriz. Online UPS de Konvansiyonel ve Modüler olarak ikiye ayrılır.

1. Konvansiyonel UPS’ler, monoblog yapıdadır ve stand alone olarak da bilinir.

2. Modüler UPS’ler ise frame içerisinde yerleştirilen güç modülleri ile güç artırımı yapılabilir mimaride tasarlanmıştır.

Dinamik UPS'ler; hareketli senkron motorun elektrik enerjisi üreterek cihazları beslemesi prensibiyle çalışan UPS’lerdir.

Elektrikte amp sayısı, kablodan kaç tane elektronun aktığının bir ölçüsüdür.  Voltaj ise bu elektronların hangi güçte itildiğini gösterir.  Aynı şekilde, bir yangın hortumu, bir bahçe hortumu ile aynı basınçta su akıtırken çok daha fazla miktarda su akıttığı gibi, daha yüksek akım taşıyan bir kablo da eşit miktarda voltaj için daha büyük bir çapta olmalıdır.

Bu tip KGK'larda çift çevrim yöntemi kullanılmaktadır. Burada, önce şebekeden beslenen AC, doğrultma işlemi ile DC'ye dönüştürülür. Bu DC, ters çevirme işlemi ile AC'ye dönüştürülür ve bağlı olduğu yüke veya ekipmana verilir. Bu tip KGK, elektriksel izolasyonun zorunlu olduğu yerlerde kullanılır. Burada normal AC akımı ile beslenen doğrultucu doğrudan eviriciyi beslemektedir. Bu nedenle çift dönüşümlü KGK olarak da bilinir. Online KGK’ların birçok çeşidi vardır.

Elektrik kesintisi olduğunda doğrultucunun devrede hiçbir rolü yoktur ve sisteme bağlı olan aküler eviriciye güç verir. Şebeke geri geldiğinde, doğrultucu eviriciyi beslerken aküleri de şarj etmeye başlar. Normal çalışma anında eviricinin çıkışı, evirici statik anahtarı üzerinden yükü besler. Anormal bir durumda (evirici arızası, aşırı yük, aşırı sıcaklık vb) eviricinin devreden çıkması halinde ise evirici statik anahtarı devreden çıkıp, bypass statik anahtarı devreye girerek yükü bypass üzerine aktarır. Böylece eviricinin devreden çıktığı anda yük kesilmemiş olur ve bypass voltajı üzerinden beslenmeye devam eder.

Bakım anında veya KGK’nın tümüyle devre dışı kaldığı durumlarda ise Manuel Bypass kullanılır. Böylece KGK tamamen devre dışı bırakılıp, KGK üzerinde çalışma yapılabilir. KGK’nın bakımı öncesinde, KGK girişi şebekeden jeneratöre aktarılırsa, cihaz bakım bypass modundayken yükler jeneratör üzerinden beslenmiş olacak ve böylece bakım esnasında oluşacak şebeke kesintilerinden veya dalgalanmalarından yükler etkilenmeyecektir.

Frekans (Hz) ise elektrik sinyallerinin saniyede kaç kez salınım yaptığının bir ölçüsüdür.  Ev voltajlarının frekansı, coğrafi bölgeye göre değişir; sanayi voltajlarında ise frekanslar gereksinimlere göre özel olarak uyarlanabilir. Bağlı ekipmanın voltunun, amperinin ve frekansının, elektrik besleme devresi ile uyumunun sağlanması ise aracınızı doğru yakıtla doldurmaya benzer.

Line Interactive Güç Kaynakları
Bu tip kesintisiz güç kaynakları Online modda şebekeyi içindeki trafo ile bir miktar düzelterek çıkışa verir ve akülerini şarj eder. Şebeke gittiği zaman da akü modunda çalışarak çıkıştaki yükü besler. Genel olarak fansız çalıştıkları için evdeki modem, PC, TV vb. cihazları beslemek için çok uygundur.

Online (Statik) Güç Kaynakları
Online (Statik): Bu tip kesintisiz güç kaynaklarında çift çevrim özelliği vardır. Yani kesintisiz güç kaynakları girişinden gelen AC sinyal ilk önce DC’ye çevrilir. Daha sonra DC voltaj tekrar AC’ye çevrilerek yük beslenir. Bundan dolayı girişte oluşan olumsuzluklar kesinlikle yüke yansımaz ve yük her zaman temiz enerji ile beslenir.

Dinamik Güç Kaynakları
Bu tip kesintisiz güç kaynaklarının iç yapısı statik kesintisiz güç kaynaklarına çok benzer. Tek farkları çıkışlarında bir motor/jeneratör olmasıdır. Statik UPS evirici üzerinden motoru besler, motor da yükü besler. Motor da yapısı gereği ideale yakın sinüs sinyali oluşturur ve kısa devre dayanımı statik KGK’lara göre daha yüksek olur. Bu tip güç kaynakları büyük endüstriyel tesisler ve kritik uygulamalarda kullanılmaktadır.

Fiber Optik

Bilgi iletişiminin tarihi oldukça eskiye dayanır. İlk çağlar da insanlar ateş yakarak iletmek istedikleri bilgiyi bir tepeden bir başka tepeye aktardılar. Işık kullanılarak yapılan bu ilk haberleşmede insanoğlu belki de...

Fibet Optik Tarihçe

1980’lerde ışık dalgaları ile haberleşme ortaya çıktı. ABD ve diğer sanayileşmiş milletler fiber optik kullanmaya başladılar ve o kadar çok kullandılar ki son on yıl ‘’camın on yılı’’ olarak adlandırıldı...

Fibet Optik Üretim Yöntemleri

Optik fiberlerde en önemli konu, zayıflamada baskın rol oynayan, malzemelerin saflığıdır. Pencere camı ile modern optik fiberlerde ulaşılan geçirgenlik arasında  katlık (dB olarak) bir fark vardır. (Eğer deniz, optik fiber...

Direk Tipi Trafo

İletim hatlarında gelen orta gerilimi tüketicilerin kullanabileceği alçak gerilime düşüren ve direklerin üzerine monte edilen trafolara direk tipi trafolar denir.  Özelliği Bu tip trafo merkezleri genellikle küçük yerleşim birimleri ile ana dağıtım trafosuna uzak aboneleri beslemek için kullanılır. Trafo ve donanım direk üzerine monte edilmiştir. Bir kısım elemanlar ise direğin yanında bulunan alçak gerilim panosuna monte edilmiştir.

Güneş panelleri Tasarımı

 Güneş enerjisi kullanarak elektrik üretimi, bugünlerde sıkça konuşulan yenilenebilir enerji kaynağı uygulamalarının oldukça popüler olan bir çeşididir. Bol olması, bedava olması, işletme maliyetinin düşük olması ve çevre kirliliğine yol açmaması gibi birçok iyi nedenden dolayı yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Bu çalışmada fotovoltaik hücreler ile elektrik enerjisi üreten sistemlerin maliyeti üzerinde durulmuştur.

Kirşofun Gerilimler kanununu

Kirşofun gerilimler kanununa göre kapalı bir elektrik devresinde (çevrede) devre elemanları üzerinde düşen gerilimlerin toplamıgerilim kaynağının gerilimine eşittir. Veya kapalı bir çevredeki gerilimlerin toplamı sıfırdır. Aşağıdaki şekle bakıldığında kirşofun gerilimler kanunu daha iyi anlaşılır. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Vk gerilimli güç kaynağından beslenen R1, R2 ve R3 dirençleri üzerinde düşen gerilimler VR1, VR2 ve VR3 gerilimleri vardır. Şekilde okla çizilen çevre devredeki bütün gerilimleri çevrelemektedir. Kirşofun gerilimler kanununa göre VR1, VR2, VR3 gerilimlerinin toplamı Vk kaynak gerilimine eşittir. Yani;

Parafudur

Bir yüksek gerilim tesisini veya bunun bir kısmını müsaade edilmeyen aşırı gerilimlere  karşı koruyan aygıtlara aşırı gerilimlere  karşı koruma aygıtları denir. Bu koruma aygıtlarından  biri  de  parafudurdur.  Parafudur,  büyük  akım  darbelerini  toprağa  iletir  ve işletmeyi  kesintiye  uğratmadan  aşırı  gerilimleri  şebeke  izolasyonu  için  zararsız  bir  düzeye indirir.

'W' Otomat Sigortalar

Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstriyel tesislerde veya özel işletmelerde can ve mal kaybına karşı elektriksel olarak koruma yapmamız gerekmektedir. Bu koruma elektriğin üretildiği yerden başlayarak son kullanıcıya kadar devam eder. Elektrik sigortası, elektrik tesisatı üzerinde beslenilen hat üzerindeki anlık yüksek gerilim, aşırı akım, kısa devre, nominal akımın üzerinde akım geçişi gibi elektriksel olumsuzlukların önüne geçebilmek için termik ve manyetik özelliklerle elektrik enerjisini kesen bir güvenlik önlemidir.

50 HZ frekans

Frekans bir olayın birim zaman (genel olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür. Bir saniye içerisinde oluşan saykıl sayısına frekans denir. Ülkemiz elektrik şebekesinde frekans değeri 50 Hz’de sabit tutulmaya çalışılır. Bunun sebebi özel frekanslı sistemler haricinde tüm elektrikli cihazların 50 Hz frekansına uyumlu olmasıdır.

Akım Trafoları


 Akım Trafoları  "primer" dediğimiz esas devreden geçen akımı, manyetik bir  kuplaj  ile,  küçülterek  "sekonder"  dediğimiz  ikincil  devreye  ve  bu devreye bağlı cihazlara aktarırlar. Bunun sonucunda;  a) Cihazların büyük akımlar ile zorlanması, b) OG ve YG devrelerinde, cihazların büyük gerilimler ile zorlanması önlenmiş olur.

Alternatif Akım

Bildiğimiz gibi elektrik santrallerinde döner elektrik makinaları alternatif akım, yani sinüsoidal akım üretirler. Bu akımın üretilmesi Faraday Yasası’na dayanmaktadır. Faraday Yasası’na göre bir manyetik alan içerisinde hareket eden bir iletkende bir gerilim endüklenir. Buna göre manyetik alan ve iletkenlerden oluşan bir sistemde bu büyüklükten birinin sabit, diğerinin hareketli olması gerekir.

Alternatör

Generatörlerin çalışma esaslarında anlatılan akım her yarım turda yön değiştirir. Büyük güçlü generatörlerde kutuplar elektromıknatıslardan oluşur. Kutupları oluşturan bu elektromıknatıslara uyartım sargısı ismi verilir. Dinamonun Çalışması Yönü değişken olan bu akımı tek yönlü olarak dışarı alabilmek için kolektör (komütatör) ve fırçalardan oluşan bir düzenek kullanılır.

Ampul

Günlük hayatta kullandığımız çoğu teknolojinin kim tarafından, ne zaman icat edildiğini pek düşünmeyiz. Bizim için önemli olan işimize yaramasıdır. Bu teknolojilerden biri de tek bir düğmeyle çalışan akkor lambalar yani ampuller. Ampulün icadı deyince hemen Thomas Edison’un ismi akla gelir. Peki gerçekten öyle mi? Ampulü Edison mu icat etti? Gelin şimdi hep birlikte geçmişin karanlığında biraz gezintiye çıkalım ve “Ampulü kim icat etti?” sorusunu aydınlatmaya çalışalım.

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    © 2024 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama