Veri merkezleri, yüklü miktarda enerji tüketen ve değişen gereksinimleri olan hassas yapılardır ve büyük miktarda veri içeren sunucuları barındırırlar. Esnek, verimli ve güvenilir olmalarını sağlamak, dolayısıyla her koşulda yüksek performans sağlayan dayanıklı bir altyapı uygulamak demektir. Bilgi Teknolojisinin hızla gelişmesi, veri depolama ve veri transferi teknolojilerinin de gelişmesine neden olmaktadır.
Bu teknolojilerin gelişmesi doğal olarak paralel sektörleri de bir hayli etkilemektedir. Konu bilgi ve veri olunca güvenlik, kontrol, enerji ve soğutma sistemlerinin verimli kullanılması gibi konular öne çıkmaktadır. Dolayısıyla veri merkezlerine ve bağlı olarak koridor uygulamalarına olan ilgi giderek artmaktadır. Böyle bir durumda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar; dizaynın en ideal şekilde yapılması ve olası genişlemenin planlanmasıdır.
Baştan her ne kadar pahalı bir yatırım olarak görülse de düzgün çalışan bir sistem kısa bir süre sonra faydalı bir yatırım olduğunu ispatlar. Datacenter uygulamalarında kablolamadan ortam izlemeye kadar her konuda aktif ve pasif cihazların korunması, düzenlenmesi ve soğutulması en önemli konular olarak sayılabilir. Hedef her zaman en verimli olanı tasarlayıp ideal düzeyde çalıştırmaktır.
Veri merkezinin enerji altyapısı o veri merkezinin hangi TİER standardında olduğunu belirler. yukarıda bulunan şemada TİER 3 veri merkezinin tam yedekli şekli görülmektedir. Bu sistemde enerji iki ayrı kaynaktan gelmektedir, trafo 1 ayrı bir şebeke, Trafo 2 ayrı bir şebekeden beslenmektedir, Şebekelerden birinde kesinti olması durumunda tek kaynaktan veri merkezi beslenebilir.
Şebekelerden ikisinide kaybettiğimiz zaman jeneratör 1 ve jeneratör 2 devreye girerek kesintisisz enerjiyi sağlarlar, jeneratörlerden birisi arıza veya bakımda olması durumunda tek jeneratörden bütün sistemi beslemek mümkündür. İki ayrı veri odasını çaprazlama enerji beslemesiyle kesintisiz enerji sağlanabilinir, veri odalarına her bir sıraya iki ayrı enerji kaynağı ile beslemek hem arıza durumunda hemde bakım esnasında kesintisiz bir enerji sağlamaktadır...
Tier 1 Seviyesi:
Küçük işletmelere hizmet veren veri merkezleridir. Bilgisayar sistemleri, elektrik, mekanik tesisat sadece bir kaynaktan beslenir bütün ekipmanlar yedeksizdir. Genel olarak UPS kapasitesinin toleransı kadar bir enerji kesintisine önlemi vardır daha uzun kesintilere ve arızalara tolaransı yoktur. Tahmini %99,676 kullanılabilirlik sunmaktadır.
Tier 2 Seviyesi:
Enerji ve soğutma sistemlerinde birer yedeklik içerir. Jeneratör kullanarak 24 saatlik bir enerji kesintisine dayanabilmektedir. Tahmini %99,741 kullanılabilirlik sunmaktadır.
Tier 3 Seviysi:
Yedek elektrik şebekesi içerir. Yedek enerji ve soğutma sistemleri içerir. Yedek hizmet sağlayıcıları içerir. 72 saatlik bir kesintiye karşı dayanabilir. Tahmini %99,982 kullanılabilirlik sunmaktadır.
Tier 4 Sevitesi:
Bütün Tier 3 kriterleri sağlanır. Ek olarak 96 saatlik kesintiye dayanabilir. 7/24 çalışan bir personel ekibi mevcuttur. Yer seçiminde çok sıkı davranılır, yüksek güvenlik önlemleri alınmıştır.