Uyduya çıkış (uplink) ve uydudan geliş (downlink)

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Çıkış ve iniş frekansları uyduda ve yer istasyonunda enterferans olması durumundan kaçınabilmek için ayrı tutulmak zorundadır. İki sinyali birbirinden daha da yalıtabilmek için polariteleri de farklı tutulur. (Farklı polariteler kullanılmasının esas nedeni aynı frekansın farklı kanallar için tekrar kullanılabilmesini sağlamaktır. Aynı frekans bandı iki ayrı kanal tarafından kullanılabilir.)

Uyduya çıkış(uplink) frekansının daha yüksek olmasının nedeni uydudaki teçhizatı daha basitleştirmesindendir. Çünkü bu şekilde (1) uyduda daha küçük alıcı anten kullanılabilmekte, ve (2) uydudaki güç yükselticilerinde bulunan TWT tüplerinin daha küçük olması sağlanmaktadır. Antenin kazancı frekansın karesiyle doğru orantılıdır, o nedenle daha yüksek frekans kullanılmakla alış anteni daha küçük olabiliyor. Ayrıca TWTA 'lerin büyüklükleri dalga boyuyla orantılıdır.

Frekans yükseldikçe hacmi küçülür. Böylece, pratikte daha yüksek frekansın uyduya çıkış için, daha düşük olanın da uydudan geliş için kullanılması adet olmuştur. Bu frekanslar örneğin C-bandında 6/4 GHz Ku-bandında ise 14/12 GHz olur. Yer istasyonunun anten büyüklüğünü ve gücünü arttırmak uydudakinden daha kolaydır. Ancak, trafik arttıkça frekans spektrumu daha kıt hale gelmekte, bu yüzden mevcut spektrumu daha verimli kullanabilmek için gittikçe daha sofistike modülasyon ve kodlama metodları geliştirilmektedir.

Örneğin uyduya çıkış ve dönüş için "ters bant" frekanslarının da kullanılması kavramı geliştirilmiştir. Böylelikle gelecekte bir gün, mevcut frekans planına ek olarak düşük frekanslarında uyduya çıkışta, yüksek frekansların da geri dönüşte kullanılacağı bir konfigürasyon söz konusu olabilecektir. Bu düzenleme mevcut uyduların bir derece mesafeyle yanına yerleştirilecek yeni uyduların spektrum kapasitesini iki katına çıkartmasını ve böylelikle mevcut jeostasyoner yörünge dilimlerinin de sayısının iki misli arttırılmasını sağlamaktadır. Bu şimdiki uyduların eskisine göre çok daha güçlü olması ve eskinin daha muhafazakar yaklaşımlarının bu durumda artık gerekli olmaması nedeniyle şimdi pratik olarak uygulanabilir bir teknik haline gelmiştir.

Haberleşme uydusunun çalışma prensibini açıklayabilmek için 3 temel kavramı bilmemiz gerekmektedir. Bunlar;

Uplink: Dünyanın bir noktasından gelen sinyalin yeryüzündeki istasyon aracılığıyla uyduya gönderilmesi olayıdır.
Transponder: Çeşitli amplifikatörlerler, radyo alıcı vericileri, transponderlardır. Bunlar gelen sinyali artırır veya gönderilen sinyali korumak için çeşitli işlemler yapar.
Downlink: Uydudan gelen verilerin yeryüzündeki istasyonlara aktarımıdır.

Uydu iletişim süreci bir yer istasyonunda başlar. Yer istasyonu dünya yörüngesindeki bir uydudan sinyal iletmek ve almak için tasarlanmıştır. Yer istasyonları bilgileri uydulara yüksek güçlü ve frekanslı sinyaller şeklinde gönderir. Uydular, sinyalleri alır ve uydunun kapsama alanındaki diğer yer istasyonları tarafından alındıkları yere geri gönderir. Temel olarak bu şekilde bir haberleşme sağlanır.

Tek Yönlü Uydu Haberleşmesi:
Tek yönlü uydu haberleşmesi, haberleşmenin genellikle bir uydu yardımıyla bir veya daha fazla yer istasyonu arasında gerçekleşmesi olayıdır. Sinyalin iletimi tek yönlüdür. Tek yönlü uydu haberleşmesi kullanılarak konum ve GPS sinyal takibi yapılır. Bunun yanında internet hizmetleri de bu tür haberleşme ile sağlanır.

Çift Yönlü Uydu Haberleşmesi:
Çift yönlü uydu haberleşmesinde, sinyal iki yer istasyonu arasında alınıp verilir. Noktadan noktaya haberleşme olduğu söylenebilir. Sinyal, birinci yer istasyonundan ikinci yer istasyonuna iletilir, böylece yer istasyonları ile uydu arasında iki yukarı bağlantı ve iki aşağı bağlantı olur.

 Uydu Haberleşmesinin Avantajları
- Kapsama alanı diğer sistemlere göre çok yüksektir.
- Dünyanın her yerine yayın ve sinyal gönderilebilir.
- Kapsama alanına göre maliyet değil genel maliyeti vardır.
- Çok fazla bant genişliği ve yayın, gönderim olanağı sağlamaktadır.

Uydu Haberleşmesinin Dezvantajları
- Uydu yapımı ve fırlatma çok yüksek maliyetlidir.
- Gecikme çok yüksektir.
- Bozulma ve arızalarda onarım oldukça zordur.
- Frekanslarda sıkışmalar çoktur.

Uydu haberleşmesi genel olarak telefonla iletişimde, televizyon yayınlarında, radyo iletişiminde, internet ile haberleşmede, bazı askeri telsiz sistemlerinde, afet esnasında haberleşmede kullanılır.

Fibet Optik Üretim Yöntemleri

Optik fiberlerde en önemli konu, zayıflamada baskın rol oynayan, malzemelerin saflığıdır. Pencere camı ile modern optik fiberlerde ulaşılan geçirgenlik arasında  katlık (dB olarak) bir fark vardır. (Eğer deniz, optik fiber...

GSM 900 ve GSM 1800

Avrupa ülkeleri tarafından başlangıçta sadece Avrupa’da kullanılmak üzere geliştirilen GSM, tüm dünyada oldukça büyük bir kabul görmüş ve yaygınlaşmıştır. Bugün pek çok ülkede, GSM servislerine büyüyerek devam eden talebin karşılanması...

Mors Alfabesi

1844’ten beri kullanılan Mors alfabesi, sesin radyo dalgalarıyla iletilemediği zamanlarda insanların söylemek istediklerini iletebilmelerine olanak sağladı. Günümüz teknolojisinin Mors’a olan ihtiyacı ortadan kaldırmasına rağmen denizciler ve amatör radyocular hala bu...

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Aktüel Haberler

    Bizden Makaleler

    © 2025 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama