Temel Elektrik Testleri

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Elektrik sektörünün en önemli konularından birisi sistemlere uygulanan elektriksel testlerdir. Başta insan sağlığı ve güvenliği olmak üzere şebeke güvenliği, elektriksel sistem güvenliği vb. birçok alanda bu testlerin doğru ve standartlara uygun şekilde yapılması her sistem ile bileşenlerinin düzgün çalışmaya devam etmesi açısından kritik öneme sahiptir.

Sistemlerde yaşanan en ufak arıza bile çok büyük zararlara yol açabilir, başka arızaları tetikleyerek daha büyük bir soruna sebep olabilir ve sistemin aksamasına yol açabilir. Bir sistemde varsa arızaların tespit edilmesi ya da arıza olma ihtimali bulunan kısımların belirlenmesi elektrik testleri sayesinde gerçekleşir. Ayrıca sistemin güncel durumunu takip etmek ve düzenli kontroller için de bu testlere ihtiyaç duyarız.

Döngü Empedans Testi

Döngü empedansı, elektrik hattı ve koruyucu toprak arasında ölçülen kaynak empedansıdır. Aşırı akım koruma elemanları ile güvenliği sağlanan elektrik tesisatlarında döngü empedansı mutlaka ölçülmelidir. Bunun nedeni; aşırı akım koruma sistemlerinde herhangi bir kısa devre anında oluşan hata akımı yüzünden bu sistemin devreyi istenilen zamanda açması gerektiği ve bunun için empedans değerinin belirli standartlar aralığında olması gerekir. Aksi takdirde bu koruma sistemi düzgün çalışmaz ve devre zamanında açılmadığı için başka arızalar ortaya çıkabilir. Elektrik tesislerinin ve sistemlerinin düzgün çalışmaya devam etmesi için bu test düzenli olarak yapılmalıdır.

İzolasyon  Direnci Testi

İzolasyon direncini (yalıtım direnci olarak da adlandırabiliriz), bir elektrik sisteminde bulunan yalıtkan maddelerin elektrik akımına karşı direnci olduğunu söyleyebiliriz. Yalıtım direnci testi insan sağlığı ve cihaz güvenliği için en önemli testlerden birisidir. Çalışanların sistemle temas ettikleri kısımda veya üzerinde çalıştıkları alanda yeterince elektriksel yalıtım olmazsa can güvenliği tehlikede demektir.

Ayrıca sistemin kendi içindeki yalıtımı da cihazın veya tesisatın çalışabilmesi ve aksi durumlarda kendini koruyabilmesi için de oldukça önemlidir. Bu test dışarıdan sisteme gerilim uygulanarak yapılır ve yalıtkan malzemelerin durumu gözlenir. Yalıtkan malzemeler zamanla iletken hale gelebilir ve bu durum büyük tehlike oluşturur. Yapılan düzenli ölçümler sayesinde hem can güvenliği hem de cihaz güvenliği sağlanmış olur.

İzolasyon Direnci Test cihazları genel olarak Meger diye isimlendirilen cihazlardır. Bu isimlendirmenin sebebi, Megger markasının izolasyon testi alanında uzun yıllardır sektör lideri konumunda olması ve bu alandaki üstün başarısıyla test ile adının özdeşleşmesidir.

Bu cihazların çalışma mantıkları, içerisindeki gerilim jeneratöründen istenen seviyelerde gerilim üretmek üzerine kuruludur. Cihaz bir taraftan gerilim üretip bunu izolasyon direnci ölçümü yapılması istenen 2 iletkenden birine enjekte eder ve diğer iletkende herhangi bir gerilim yükselmesi olup olmadığını tespit eder. Direnç tabirinin olmasının sebebi ise iletkenler arasında yalıtım olması için bir direnç gösterilmesi gerektiği içindir. Direnç değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi yalıtılmış demektir.

Basit olarak izolasyon direnci (yalıtım direnci) ölçümü, dielektrik malzemeye DC gerilim uygulanarak yapılır. Dielektrik malzemenin geçirdiği akımın ölçülmesi akabinde uygulanan gerilim üzerinden ohm kanununa göre hesaplanan direnç, izolasyon (yalıtım) direncidir.

Eğer kablo izolasyon testi nasıl yapılır sorusunu cevaplayacak olursak; her bir kablonun birbirine karşı ve toprağa karşı izolasyonlarının kontrol edilmesiyle yapılır diyebiliriz. Bu şekilde fazlar arası, faz-toprak arası, faz-nötr arası izolasyonun sağlanıp sağlanmadığı tespit edilmiş olur.

İzolasyon Direnci Nasıl Ölçülür?

İzolasyon direnci ohm veya megaohm cinsinden yalıtım direncinin doğrudan okunmasını sağlayan küçük, taşınabilir bir yalıtım test cihazı ile kolaylıkla ölçülebilir. Yalıtım test cihazı dahili bir doğru akım jeneratörüne sahip yüksek aralıklı bir direnç ölçerdir. Bu cihaz, uygulanan gerçek voltajdan bağımsız olarak direncin doğrudan okunmasını sağlayan hem akım hem de voltaj bobinleri içeren özel bir yapıya sahiptir. Bu yöntem tahribatsızdır; yani, yalıtımın bozulmasına neden olmaz.

Topraklama Direnci Testi

Topraklama; her elektriksel sistem, tesisat ve cihaz için oldukça önemlidir. Farklı çeşitlerde topraklama türleri vardır ve sistemin kullanıldığı duruma göre farklı topraklama uygulamaları yapılır. Topraklama direnci, toprağın elektrik akımını geçirebilme durumunda gösterdiği dirençtir. Topraklama direnci testi bir elektrik tesisatında güvenliğin temelini oluşturur. Ne kadar iyi topraklama direnci olursa sistemin temeli o kadar sağlam olur diyebiliriz. Topraklama ölçümü meger test cihazı yardımıyla hassasiyetle yapılır. Ayrıca oldukça önemli bir test olduğundan belirli aralıklarla düzenli şekilde bu test yapılmalıdır. Toprağa belirli elektrotlar çakılarak ve sonrasında gerekli bağlamalar yapılarak ölçülür.

 Topraklama Ölçümü Neden Yapılır?

- Topraklama sayesinde cihaz üzerindeki kaçak akımlar ve statik elektrik toprağa akacaktır. Böylece can güvenliği sağlanacak ve cihazların zarar görmesi önlenecektir.

- Topraklamanın görevini yapabilmesi için cihazın gövdesinden toprağa kadar olan elektriksel direncin yeterince düşük olması gerekir. Söz konusu direncin, periyodik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.

 İşçi Sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğünün 270-354 maddeleri gereği elektrik tesislerinde topraklama yapılması gereklidir. Ayrıca 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’nin 7. Ve 10. Maddeleri gereğince topraklama tesisatının yapılması ve periyodik olarak ölçülmesi zorunlu hale getirilmiştir.

 Süreklilik ve Direnç Testi

Süreklilik testi aslında adından da  anlaşılacağı üzere elektrik sisteminin devamlılığını kontrol eden elektrik testidir. Özellikle topraklama sistemlerinde topraklamanın düzgün ve istenilen seviyede devam etmesi için oldukça önemlidir. Süreklilik testinin yapılma amacı iki iletken arasında bulunan direnci ölçmektir. Bu sayede iletkenler arasındaki geçiş de gözlenebilir. Elektrik tesisatında veya sisteminde meydana gelen yıpranmalar, eskimeler gibi sorunları tespit ederek önemli bir veri sağlar. Tüm sistemden geçen akım değerine bakarak ölçülür, hatta sigorta ve şalterlerden geçem akım değerlerine de bakar.

Faz Sırası Testi

Faz sırası testi, üç fazlı elektrik sistemlerinde faz sırasını belirlemek ve kontrol etmek için yapılan testtir. Bu sistemlerde faz sırası oldukça önem taşımaktadır. Fazların belirli bir sıra halinde olmaları gerekmektedir aksi takdirde olumsuz sonuçlar meydana gelir. Özellikle elektrik motorlarında faz sırası testi mutlaka yapılmalıdır, faz sırasının yanlış olması motorun ters yöne dönmesine sebep olabilir ve bu da daha büyük sonuçlar doğurabilir. Ayrıca üç fazlı sistemlerin verimli ve düzenli çalışmaya devam etmesi için de oldukça önemli bir testtir. Belirli faz sırası test cihazlarıyla ölçülür ve bu test sayesinde gereksiz arızalar da önceden önlenebilir.

Gerilim Düşümü Ölçümü

Bu ölçüm süreklilik testinin sonuçlarına bağlı şekilde ölçülebilir. Sistemde gerçekleşen voltaj düşüşü sonucunda sistemin nasıl tepki verdiği, çalışmaya nasıl ve hangi değerlerle devam ettiğini ölçmek için yapılan testtir diyebiliriz. Hem sistemin hem de koruma elemanlarının düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Sistem önce nominal voltaj değeriyle çalıştırılır ve kademeli şekilde voltaj azaltılarak sistemin durumu gözlenir. Düzenli yapılan kontroller sayesinde sistemin devamlılığını ve güvenliğini bu test sayesinde sağlayabiliriz.

Akım Ölçümü

Akım ölçümü elektrik tesisatının veya sisteminin düzenli çalışmaya devam etmesi için oldukça önemlidir. Sistem üzerinden geçen akım istenmeyen değerlerde olursa bu sistemde bir arıza vardır demektir. Düzenli şekilde bu ölçümün yapılması gereklidir. Bu sayede sistemin devamlılığı sağlanmış olur. Akım ölçümü de aslında süreklilik testi ile benzer amaca sahiptir diyebiliriz. Multimetre gibi çeşitli ölçüm cihazlarıyla akım ölçümü yapılır.
 
Gerilim Ölçümü

Gerilim ölçümü elektrik sistemlerinde çok önemli bir yere sahiptir. Sistemin bazı bölümlerinde istenmeyen gerilim değerleri elde edilirse sistemde bir sorun vardır. Kimi bölümlerde bu gerilim sonuçları istenirken farklı bölümlerde farklı gerilim değerleri istenebilir. Bu değerlerin düzenli ölçümü de hem sistemin devamlılığı hem de güvenliği için önemli bir husustur. Gerekli test cihazlarıyla sistemlerdeki gerilim değerleri ölçülür ve veriler değerlendirilir.

RCD (Kaçak Akım Rölesi) Testi
 
Elektriğin kaçak akım oluşturarak meydana getirebileceği sakıncalı durumlara engel olmak için yaşam alanlarında kullanılan kaçak akım röleleri büyük öneme sahiptir. Hayat koruyan bu cihazların periyodik zamanlarda testleri gerçekleştirilmelidir. Öncelikle kaçak akım rölesi nedir, neden kullanılmalıdır sorularının cevaplarına bakalım.

Kaçak Akım Rölesi Nedir?
 
Üzerinden geçen devreye giren ve devreden çıkan akımların oluşturduğu farka göre içinde bulunan bir toroidin oluşturduğu manyetik akıya göre açma kapama yapan cihazlara kaçak akım rölesi denir. Eğer devreye giren ve devreden çıkan akımlar eşitse fark sıfır olur ve toroidde manyetik akı oluşmaz. Eğer bir fark oluştursa kaçak akım rölesi bunu algılayarak çok hızlı bir şekilde enerji kesilir.

Yaşam alanlarında meydana gelebilecek bir kaçak akım yüksek değerlere ulaşırsa, can ve mal kaybına yol açabilir. Yine yalıtım hatasının neden olduğu kaçak akım değerleri de yangına sebep olabilir. Kaçak akım rölesinin görevi; yalıtım hatasından kaynaklanan hata akımını algılamak ve algılanan kaçak akım değerinin belirlenen değerlerin üzerine çıkması durumunda bağlı bulunduğu devreyi kesmektir. 30mA’de hayat (İnsan Koruma), 300mA’de de tesisat (Yangın Koruma) koruma fonksiyonunu gerçekleştirir.  

RCD (Resudial Current Device), bir diğer adıyla kaçak akım rölesi; elektriksel sistemlerde insan sağlığı için çok önemli bir elemandır. Sistemde bir kaçak akım olursa bu akım belirli bir değere geldiğinde sistemin kendini kapatmasını sağlar. Bu sayede tehlikeli olayların önüne geçilmiş olur. Genelde kaçak akım rölelerinin kurulacak sisteme ek maliyet getireceği düşünülür. Ancak bu cihazlar kullanılmazlar ise, hem maddi hem de manevi kayıplar ortaya çıkabilir.

Bunun için tesislerde ve yaşam alanlarında kaçak akım röleleri kullanılmalıdır. Ayrıca kurulacak yere göre uygun standartlar göz önünde bulundurularak uygun kaçak akım rölesinin seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Sadece kaçak akım rölesi kullanılarak koruma sağlanmaz. İşin gerçeği, tesisin topraklama sistemi ve var olan sigortaların yanında daha güvenli bir koruma amaçlı sistem tamamlayıcıları olarak kullanılmaları doğru olanıdır.

 Kaçak Akım Rölesi Fonksiyon Testi Neden Yapılır?

Elektrikle çalışan cihazlarda ve elektrik taşıyan kablolarda, yalıtım deformasyonu ya da montaj hatası sonucu kaçak akım oluşmaktadır. Bunun sonucunda can ve mal kayıpları yaşanabilir. Sistemin sağlıklı ve doğru çalıştığından emin olmak için periyodik olarak testlerin yapılması gereklidir. Sisteme kaçak akım rölesi entegre edildikten sonra da cihazların periyodik olarak belirli zamanlarda doğru ve sağlıklı çalışıp çalışmadığına ilişkin fonksiyon testleri yapılmalıdır.

Aksi halde tesiste kaçak akım rölesi bulunmasına rağmen sağlıklı bir şekilde çalışmıyorsa, can ve mal kaybı meydana gelebilir. Bu yüzden kaçak akım rölesi bulunan tesislerde bu fonksiyon testlerinin belirli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Kaçak akım testi de bu koruma sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye yaran elektrik testidir. İnsan sağlığı için çok önemli bir testtir ve düzenli bir şekilde yapılması gerekir.

RCD testleri için, gelişen teknolojiyle birlikte bu alanda da yeni nesil ürünler üretilmeye ve geliştirilmeye devam etmektedir. Testin yapıldığı cihaza göre test yöntemi de değişiklikler gösterebilir. Bu testi yapabilmek için önce test edeceğimiz kaçak akım rölesinin üstünde yazan değerleri kaydetmemiz gerekiyor. Cihazı bu değerlere göre ayarlanır ve test işlemi gerçekleştirilir. Bazı cihazlarda ölçerken cihazın bir ucunu şalter giriş fazına diğerini de şalter çıkış fazına dokundurmamız gerekmektedir.

Bazı cihazlarda ise sadece cihazı prize takmamız yeterlidir. Cihaz kaçak akım rölesinin açma süresini ve açma akımını farklı fazlarda ölçebilir. Kaçak akım rölesinin üzerinde bulunan değerdeki akımı sisteme göndererek rölenin ne kadar sürede açıldığını test eder. Bu değerin farklı katlarını da sisteme göndererek farklı sonuçlar da elde edebilir. Açma akımını ölçerken ise giderek artan akım sisteme verilir ve hangi akım değerinde rölenin açıldığı gözlenir. Bu sayede kaçak akım rölesinin istenilen değerlerde çalışıp çalışmadığı ve arıza olup olmadığı anlaşılır. İnsan güvenliği açısından bu denli önemli bir test için kullanılan cihazın doğruluğuna ve kalitesine oldukça dikkat edilmelidir.

 

 

 

Lazer Sistemleri

Modern zamanlarda insanların büyük çoğunluğu lazerler ile Yıldız Savaşları filmlerinde tanıştı. Bilim dünyasında temelleri 1900’lü yılların başlarında Albert Einstein ile ortaya atılan lazer kavramı, 1970’li yıllardaki bilim kurgu filmleri ile...

Polarity (Polarisation)

Polarizasyon, Polarma. Polarite, Kutuplama . Bir elektromagnetik dalganın elektrik alan vektörünün doğrultusudur. Bir sinyalin elektriksel alanının titreşim düzlemi olarak tanımlanabilir. Uydu yayınında farklı polariteler kullanılması aynı frekansın tekrar kulanılabilmesini sağlar...

Fiber Optik Malzemeler

Haberleşme amaçlı optik fiberler, özellikler camdan dielektrik malzemeden yapılırlar. Yüksek silikalı camlar şimdi çok bileşenli camlar terk edildiğinden, rakipsizdirler. Silika olmayan oksit camlar ve oksit olmayan camlar incelemeye devam edilmektedir.

Direk Tipi Trafo

İletim hatlarında gelen orta gerilimi tüketicilerin kullanabileceği alçak gerilime düşüren ve direklerin üzerine monte edilen trafolara direk tipi trafolar denir.  Özelliği Bu tip trafo merkezleri genellikle küçük yerleşim birimleri ile ana dağıtım trafosuna uzak aboneleri beslemek için kullanılır. Trafo ve donanım direk üzerine monte edilmiştir. Bir kısım elemanlar ise direğin yanında bulunan alçak gerilim panosuna monte edilmiştir.

Güneş panelleri Tasarımı

 Güneş enerjisi kullanarak elektrik üretimi, bugünlerde sıkça konuşulan yenilenebilir enerji kaynağı uygulamalarının oldukça popüler olan bir çeşididir. Bol olması, bedava olması, işletme maliyetinin düşük olması ve çevre kirliliğine yol açmaması gibi birçok iyi nedenden dolayı yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Bu çalışmada fotovoltaik hücreler ile elektrik enerjisi üreten sistemlerin maliyeti üzerinde durulmuştur.

Kirşofun Gerilimler kanununu

Kirşofun gerilimler kanununa göre kapalı bir elektrik devresinde (çevrede) devre elemanları üzerinde düşen gerilimlerin toplamıgerilim kaynağının gerilimine eşittir. Veya kapalı bir çevredeki gerilimlerin toplamı sıfırdır. Aşağıdaki şekle bakıldığında kirşofun gerilimler kanunu daha iyi anlaşılır. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Vk gerilimli güç kaynağından beslenen R1, R2 ve R3 dirençleri üzerinde düşen gerilimler VR1, VR2 ve VR3 gerilimleri vardır. Şekilde okla çizilen çevre devredeki bütün gerilimleri çevrelemektedir. Kirşofun gerilimler kanununa göre VR1, VR2, VR3 gerilimlerinin toplamı Vk kaynak gerilimine eşittir. Yani;

Parafudur

Bir yüksek gerilim tesisini veya bunun bir kısmını müsaade edilmeyen aşırı gerilimlere  karşı koruyan aygıtlara aşırı gerilimlere  karşı koruma aygıtları denir. Bu koruma aygıtlarından  biri  de  parafudurdur.  Parafudur,  büyük  akım  darbelerini  toprağa  iletir  ve işletmeyi  kesintiye  uğratmadan  aşırı  gerilimleri  şebeke  izolasyonu  için  zararsız  bir  düzeye indirir.

'W' Otomat Sigortalar

Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstriyel tesislerde veya özel işletmelerde can ve mal kaybına karşı elektriksel olarak koruma yapmamız gerekmektedir. Bu koruma elektriğin üretildiği yerden başlayarak son kullanıcıya kadar devam eder. Elektrik sigortası, elektrik tesisatı üzerinde beslenilen hat üzerindeki anlık yüksek gerilim, aşırı akım, kısa devre, nominal akımın üzerinde akım geçişi gibi elektriksel olumsuzlukların önüne geçebilmek için termik ve manyetik özelliklerle elektrik enerjisini kesen bir güvenlik önlemidir.

50 HZ frekans

Frekans bir olayın birim zaman (genel olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür. Bir saniye içerisinde oluşan saykıl sayısına frekans denir. Ülkemiz elektrik şebekesinde frekans değeri 50 Hz’de sabit tutulmaya çalışılır. Bunun sebebi özel frekanslı sistemler haricinde tüm elektrikli cihazların 50 Hz frekansına uyumlu olmasıdır.

Akım Trafoları


 Akım Trafoları  "primer" dediğimiz esas devreden geçen akımı, manyetik bir  kuplaj  ile,  küçülterek  "sekonder"  dediğimiz  ikincil  devreye  ve  bu devreye bağlı cihazlara aktarırlar. Bunun sonucunda;  a) Cihazların büyük akımlar ile zorlanması, b) OG ve YG devrelerinde, cihazların büyük gerilimler ile zorlanması önlenmiş olur.

Alternatif Akım

Bildiğimiz gibi elektrik santrallerinde döner elektrik makinaları alternatif akım, yani sinüsoidal akım üretirler. Bu akımın üretilmesi Faraday Yasası’na dayanmaktadır. Faraday Yasası’na göre bir manyetik alan içerisinde hareket eden bir iletkende bir gerilim endüklenir. Buna göre manyetik alan ve iletkenlerden oluşan bir sistemde bu büyüklükten birinin sabit, diğerinin hareketli olması gerekir.

Alternatör

Generatörlerin çalışma esaslarında anlatılan akım her yarım turda yön değiştirir. Büyük güçlü generatörlerde kutuplar elektromıknatıslardan oluşur. Kutupları oluşturan bu elektromıknatıslara uyartım sargısı ismi verilir. Dinamonun Çalışması Yönü değişken olan bu akımı tek yönlü olarak dışarı alabilmek için kolektör (komütatör) ve fırçalardan oluşan bir düzenek kullanılır.

Ampul

Günlük hayatta kullandığımız çoğu teknolojinin kim tarafından, ne zaman icat edildiğini pek düşünmeyiz. Bizim için önemli olan işimize yaramasıdır. Bu teknolojilerden biri de tek bir düğmeyle çalışan akkor lambalar yani ampuller. Ampulün icadı deyince hemen Thomas Edison’un ismi akla gelir. Peki gerçekten öyle mi? Ampulü Edison mu icat etti? Gelin şimdi hep birlikte geçmişin karanlığında biraz gezintiye çıkalım ve “Ampulü kim icat etti?” sorusunu aydınlatmaya çalışalım.

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Bizden Makaleler

    © 2025 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama