Bilgisayar Haberleşme Portları Bilgisayar ile çevre birimleri arasında veri alışverişi portlar aracılığı ile gerçekleştirilir. Bilgisayarlarda, verinin iletim biçimi bakımından, seri ve paralel portlar olmak üzere iki çeşit port bulunur.
Paralel Portlar
Paralel portlar ile veriler paralel bir biçimde, yani bir seferinde bir bayt olarak iletilir. Port sekiz adet veri hattı içerir ve baytın her biti bayttaki diğer bitlerle hemen hemen aynı
anda farklı bir hattan iletilir. Paralel portlar LPT1, LPT2 gibi isimlendirilir ve bilgisayarlar en az bir paralel port bulundurur. Paralel portlar şekilde görüldüğü gibi 25 pinlik bir dişi
konnektör kullanırlar.
Seri Portlar
Seri portlar ile veriler seri bir biçimde yani her seferinde tek bit olarak iletilir. Bunun sebebi portun her yön için tek bir veri hattına sahip olmasıdır. Seri iletişimde bitler peş peşe ve belirli zaman aralıkları ile gönderilir ya da alınır. Alıcı ve vericinin senkronize olması için bir bitlik verinin hatta kalma süresi önemlidir. Bu nedenle bilgisayarın çeşitli çevre cihazları ile seri iletişim hızı birbirinden farklı olabilir. Seri iletişim hızı bit/sn ya da Baud birimiyle ölçülür. Baud hız, bir saniyede iletilen bit sayısıdır.
Seri portların konnektörleri 25 ve 9 pin olmak üzere 2 şekilde olur. 25 pinlik bir aygıtı 9 pinlik bir porta ya da 9 pinlik bir aygıtı 25 pinlik bir aygıta bağlamak gibi durumlarda kullanılabilecek adaptörler vardır. 25 pinlik konektörler artık kullanılmamaktadır.
Seri portlar ile paralel portların bir kıyaslaması yapılması gerekirse; seri portlar ile bilgilerin iletilmesi daha güvenili olmasına rağmen iletişim hızı yavaştır. Paralel portlar ise seri porttan çok daha hızlıdır. Bununla birlikte güvenilir bir veri iletimi sağlamazlar. Özellikle kablo uzunluğu arttıkça verilerin kaybolma riski doğar. Bilgisayarda bulunan PLC kontrol programını, PLC’ye yüklemek için seri portlar kullanılır.
USB (Universal Serial BUS )
USB, bilgisayar ve telekomünikasyon endüstrisinde geliştirilmiş, iletişim standartlarında yeni bir bağlantı şeklidir. Amacı, geleneksel seri ve paralel portların yerini alarak çevre cihazlarla iletişimi evrenselleştirmektir. Bilgisayarlar, artık USB' siz üretilmemektedir. Çevre birimleri de aynı şekilde USB destekli üretilmektedir. Klavye, fare, oyun çubuğu, telefon, tarayıcı, yazıcı, mikrofon, hoparlör, disket sürücü, kamera, modem, CD-ROM sürücü vb. pek çok cihazla bilgisayar arasında USB bağlantı yapılmaktadır.
1. Bilgisayar ile PLC Arasındaki Haberleşme Ayarları
Haberleşme Elemanları
Bilgisayar ile S7 – 200 PLC’ler arasında haberleşmeyi sağlamak için Resim 1.5’te görülen PC / PPI master programlama kablosu kullanılır. Kablonun, üzerinde “PC” yazan RS 232 konnektörü bilgisayarın 9 pin seri portuna, üzerinde PPI yazan RS 485 konnektörü S7 – 200 PLC’nin haberleşme portuna bağlanır. S7 – 200 PLC verileri 9600 bit/sn hızla gönderirir ve alır. Bu hızı sağlamak için PC / PPI kablosu üzerindeki sviçlerin doğru konumda olmaları gerekmektedir.
PLC Ayarları
Bilgisayar ile PLC iletişim arasında iletişim kurmak için Communication iletişim kutusundan iletişim ayarlarını kontrol etmemiz gerekir. Bunun için View >component> Communication menü seçeneklerini kullanarak ya da araştırma çubuğundan Communication ikonuna tıklayarak Şekil 1.2’deki iletişim kutusunun açılmasını sağlamalıyız. Communication iletişim kutusunda aşağıdaki ayarları doğrulamanız gerekmektedir.
Ø PC / PPI kablo başlangıç adres değerinin 0 olduğunu doğrulayın
Ø İletişim hızının 9.6 kbps olduğunu doğrulayın
Ø Şebeke parametresinin COM1’e ayarlı olduğunu doğrulayın
Daha sonra Double - Click to refresh ikonuna çift tıklandığında Step – 7 Micro/ Win programının S7 -200 PLC cihazını araştırarak bulmasını sağlamanız gerekmektedir.
Com ve Port Ayarları
Port ayarlarının yapılması için View>Component> Set PC/PPI interface menü seçeneklerini kullanarak ya da araştırma çubuğundan Set PC / PPI interface ikonuna tıklayarak İletişim kutusundan PC / PPI cable seçeneğini seçtikten sonra properties düğmesine tıklayıp açılan Properties iletişim kutusundan Local connection sekmesine
tıklayarak COM port seçimi yapınız.
Kontrol Programının Plc’ye Yüklenmesi
Hazırlanmış olan PLC kontrol programının PLC program hafızasına yüklenmesi için File menüsünden Download seçeneğine ya da standart araç çubuğundaki Download ikonuna tıklanarak Download iletişim kutusunun ekrana gelmesi sağlanır. PLC programı, program bloğuna yazılan komutlardan, data bloğuna V hafızası için yazılmış başlangıç değerlerinden ve system bloğunda yapılan ayarlardan meydana gelmektedir. Eğer data bloğu hazırlamış ve sistem bloğunda ayarlamalar yapmışsanız programın doğru çalışması için bu bloklardaki bilgilerin PLC’ye yüklenmesi gerekir. Options düğmesine tıklayarak yüklemek istediğiniz blokları onayladıktan sonra download düğmesine tıklayarak programın PLC hafızasına yüklenmesini sağlamış oluruz.