GPU Nedir ?

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

GPU (Graphics Processing Unit) yani grafik işlemci birimi diye adlandırılan, anakart veya ekran kartı üzerinde bulunan grafik oluşturmakla görevli olan özel bir işlemci birimidir. Diz üstü ve normal bilgisayarlarda,akıllı telefonlarda ve oyun konsollarında bulunan bu birimin grafik işleme kabiliyeti gayet yüksektir. Çoğu bilgisayarda anakarta entegre GPU birimleri olmakla beraber özel olarak üretilen GPU’lar entegre olanlara nazaran oldukça kabiliyetlidir.

Ekran kartlarında bulunan, görevi sadece grafik işlemek ve ekranda görüntü oluşturmak olan bu işlemci birimi olmasaydı, bilgisayarlarımızda o muhteşem görüntülere sahip oyunları oynayamazdık. Asli görevi grafik işlemek olan bu özel işlemci birimi zaman zaman CPU (Central Process Unit) yani merkezi işlemciye de destek olmaktadır. 

GPU, üzerinde bulunan çok sayıda çekirdek sayesinde görüntü oluşturmak ve karmaşık matematiksel işlemler yapmak ve tekrarlanan görevleri tamamlamak üzere sınıflanmıştır. Sadece buna odaklanır ve bu işlemleri çok hızlı gerçekleştirir. Aslında GPU olmasa ekranda görüntü oluşmaz. CPU da aslında görüntü işleyebilir ancak başka görevleri de olması nedeniyle ve saniyede oluşturabileceği görüntü sayısı GPU’ya nazaran daha düşük olduğu için bu görevi GPU ya devreder.

Grafik işlemi yapılan iş bilgisayarlarda ve performans gerektiren yüksek çözünürlüklü oyunlar için ayrı bir GPU birimi olmazsa olmaz donanımlardan biridir. Yüksek çözünürlüklü ve yüksek FPS (Frame Per Second) değerine sahip bir görüntü akışını ancak harici bir ekran kartı ve onun işlemlerini gerçekleştiren GPU gerçekleştirebilir. 

GPU’nun Görevleri;

2 Boyutlu veya 3 Boyutlu görüntü oluşturmak

Görüntü donanımlarına destek sağlamak

Renklerin desteklenmesini sağlamak

Hareketli görüntüleri çözmek

Çizim ve grafik programlarına destek vermek

Çokgen oluşturmak

Harici ekrana görüntü aktarımını sağlamak

Bir dönem yüksek hızda matematiksel işlem yapma kabiliyeti nedeniyle kripto para madenciliğinde de çok kullanıldı ve o dönemde oyuncular, iş bilgisayarları ve render yapılan mimari çizim bilgisayarlarında ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden oldu.

Özetle GPU ekranımızda görüntü oluşmasını sağlayan ve sadece o işe odaklanmış çok hızlı çalışan bir işlemci türüdür.

GPU ve CPU Arasındaki Farklar Nelerdir?

CPU, GPU’ya nazaran daha fazla bellek tüketir.

CPU seri komutları işlemekte yeteneklidir, GPU ise paralel komutları işlemekte daha iyidir.

CPU (Merkezi İşlem Birimi), GPU’ya nazaran daha yavaştır.

Çekirdek sayısı CPU’da 10 lu rakamlarda olabilirken, GPU’da 40.000 kadar çekirdek olabilmektedir.

CPU düşük gecikme, GPU ise yüksek verime odaklanmıştır.

Peki GPU’lar bu kadar iyiyse neden CPU olarak kullanmıyoruz diye sorabilirsiniz cevap basit GPU sadece tek bir işlem yapmakta, yani görüntü işlemekte iyidir. CPU yavaştır ancak çok sayıda zorlu görevin altından kalkabilir, GPU’yu ise çok sayıda işçisi olan ve tek bir ürün çıkaran bir fabrikaya benzetebilirsiniz. 

Fiber Optik Kablo Çeşitleri

Fiber optik kablolar ışık sinyalinin gönderildiği camdan veya plastikten imal edilmiş çekirdek kısmı ve çekirdek üzerine uygulanan akrilik kaplama ile istenilen renklerde kaplanarak gevşek ve sıkı tüpler içerisine yerleştirilen, mukavemet...

Telefon Santrali

Telekomünikasyon sistemleri, telefonun keşfinden sonra hızla gelişen haberleşme araçları ile en yeni teknolojileri eskiden kurulmuş ve faal olan teçhizatlarla birlikte uyumlu olarak kullanan dünyanın en büyük otomatik sistemidir. Bu gelişmeler...

Lazer

Işık, tarihin her döneminde insanların ilgisini çekti. 1867 yılında J. Clerk Maxwell ışığın elektrik ve manyetik alanlardan oluşan bir dalga olduğunu ispatlayana kadar da gizemini korudu. Genellikle aydınlatma amacıyla yararlanılan...

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Bizden Makaleler

    © 2024 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama