Antenler

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Elektromanyetik dalgaları gönderebilen ve alabilen metalik iletkenler sistemine anten denir. Alıcı ve verici antenler tamamen birbirinin tersi çalışmasına rağmen, temel yapıları ve çalışma prensipleri aynıdır. Antenler pasif elemanlardır, bir sinyali yükseltmezler fakat kazançları vardır. Temel bir anten bir iletim hattının uçları açılarak yapılır. İletim hattının uçları birbirine zıt yönde (180 derece ) katlanırsa elde edilen antene DİPOL anten denir.



1- Hertz Anten ( Yarım Dalga Anten )
Dalga boyunun yarısı ebatlarındaki dipol antene hertz anten denir. Genellikle 2 MHz üzeri frekanslarda yaygın kullanılır. Hertz anten bir seri rezonans devresine eşdeğerdir. Yüksek frekanslı elektrik enerjisi antenin orta uçlarından beslendiğinde  açık olan anten uçlarında gerilim maksimum akım ise sıfır olur. Antenin orta kısmına yaklaştıkça akım artar gerilim azalır. Antenin orta ucundaki empedans yaklaşık 73 ohm’dur

2- Markoni Anten
Düşey olarak monte edilmiş alt ucu doğrudan toprağa bağlanmış ya da antenin bir ucu topraklanmış ¼ dalga boyundaki tek kutuplu antenlere markoni anten denir. Markoni antende toprak üstündeki kısmıyla aynı boyda toprak altında hayali olduğu kabul edilir. Hertz antene göre avantajı Boyunun yarı yarıya az olmasıdır

3- Rombik Anten
Eşkenar dörtgen teşkil edecek şekilde birleştirilmiş dört iletkenden oluşur. Antenin bütün kenarları ve karşılıklı açıları eşittir. Bu antenler rezonanssız antenlerdir. Bu yüzden ucunda sonlandırma direnci vardır. 3MHz – 30MHz arası frekanslarda kullanılır.

4- Çerçeve Anten
Temel çerçeve anten, bir dalga boyundan yeteri kadar kısa olan ve RF akım taşıyan tek sarımlı tel bobindir. Daha çok yön bulma antenleri olarak ve mobil iletişimde kullanılır.

VHF – UHF ANTENLER
Televizyon antenleri temel üç elemandan meydana gelir. Bunlar reflektör, dipol ve direktördür. Reflektör: Dipolden ¼ dalga boyu geriye yerleştirilmiş boru şeklinde bir iletkendir. Vericiden gönderilen elektro manyetik dalgaları dipole doğru yönlendirmektir.

Dipol: Havadaki elektro manyetik dalgaları algılayan ana elemandır. Antenin aslını oluşturur. Dipol empedansı ile koaksiyel kablo empedansı birbirine eşit olmalıdır.

Direktör: Dipolün ön kısmında 1/8 dalga boyu uzaklığına yerleştirilen metal borulardır. Anten kazancını arttırır. Antenin yön bağımlılığını arttırır. Çok elemanlı anten dizilerine yagi anten denir.

UYDU ANTENLERİ
Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan gelen sinyaller çok zayıf olduğu için bir parabolik çanak sistemiyle sinyaller bir noktada toplanıp odaklanır. Buradaki LNB ile bu sinyaller algılanır.
Uydu antenleri yapı olarak fiber ve alüminyum olmak üzere temelde iki çeşittir. Fibe r antenlerin yansıtma özelliği olmadığından üzerleri iletken maddelerle kaplanır. Çanak ebatları yarım metreden birkaç metreye kadar olabilmektedir. Uydu antenlerinin ebatları büyük olduğundan ve rüzgar tutmasından dolayı sağlam monte edilmelidir. Temelde sabit ( Fix mount ) ve hareketli ( polar mount ) olmak üzere iki montaj şekli vardır.

LNB ( Mikro Dalga Kafa )
Antenin sinyal algılayan esas kısmıdır. Algıladığı sinyal sevileri çok düşük olduğundan düşük gürültülü ve düşük empedanslı olmaları istenir. LNB 10GHz – 12 GHz arasındaki sinyalleri kabloda taşınabilecek seviyeye ( yaklaşık 1- 2 GHz’e düşürür.) Ayrıca gelen sinyali 100.000 kat kadar kuvvetlendirirken gürültüleri de bastırır.

RECEİVER ( Uydu Alıcısı)
LNB çıkışındaki 950 MHz- 1750 MHz arasındaki sinyalleri seçip standart TV alıcısının  işlem yapabileceği frekanslara dönüştürür. Ayrıca yayın seçimini yapar.

MERKEZİ ANTEN TESİSATLARI
Daha çok site ve apartmanlarda tercih edilen bir anten sistemidir. Temelde üç şekilde yapılır. Kolonlu ( geçişli) sistem, Buatlı sistem , Yıldız dağıtım sistemi Kolonlu dağıtım sistemi: VHF ve UHF antenleri birleştiren santralden çıkışından alınan sinyal Splitterden ( dağıtıcı) geçtikten sonra tek kablo üzerinden ve prizden prize paralel olarak bağlanmaktadır. En son prize sistem empedansına eşit 75 ohm’luk sonlandırıcı direnç takılmıştır. Buy sinyal yansımalarını engellemek için kullanılır.

Buatlı dağıtım Sistemi : Splitterden alınan sinyal  birbirlerine paralel bağlı buatlara dağıtılır. Buatlardan da sonlu tip prizlere sinyal aktarılır. Yine hatta yansımaları engellemek için en son buata sonlandırma direnci takılır.

Yıldız dağıtım sistemi: Santral çıkışından her dairedeki prizlere ayrı ayrı hat çekilir. Prizler sonlandırmalı tiptedir. Santral çok çıkışlı olmak zorundadır. En verimli anten dağıtım sistemidir. Ancak her daireye ayrı kablo çekmek gerektiği için masraflıdır.

Fibet Optik Üretim Yöntemleri

Optik fiberlerde en önemli konu, zayıflamada baskın rol oynayan, malzemelerin saflığıdır. Pencere camı ile modern optik fiberlerde ulaşılan geçirgenlik arasında  katlık (dB olarak) bir fark vardır. (Eğer deniz, optik fiber...

Fiber Optik Kablo Çeşitleri

Fiber optik kablolar ışık sinyalinin gönderildiği camdan veya plastikten imal edilmiş çekirdek kısmı ve çekirdek üzerine uygulanan akrilik kaplama ile istenilen renklerde kaplanarak gevşek ve sıkı tüpler içerisine yerleştirilen, mukavemet...

Fiber Optik Konnektörleri

Bina içi ve kapalı alanlarda kullanılan fiber optik kablolar, kullanılan fiber tipini belirtmek için genellikle renk kodludur. Bir konektörde fiberin bükülmesini önleyen gerilim azaltma "önyükleme", bağlantı tipini belirtmek için renk...

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Bizden Makaleler

    © 2024 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama