O.G. Modüler Çıkış Hücresi

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Trafodan çıkan sekonder gerilimini kontrol altına almak ve kumanda etmek için kullanılır. Modüler hücreler şehir şebekeleri O.G./A.G. dağıtım merkezlerinin O.G. bölümünde ve O.G. tüketici veya dağıtım merkezlerinde 36kV'a kadar kullanılır. Modüler hücreler tesis ve işletme özelliklerinin yanı sıra can güvenliği ile ilgili standartlara da uygundur.

Modüler hücrelerin kullanıldığı yerleri sıralarsak:

- Enerji üretim tesislerinde
- Trafo merkezleri
- Rüzgar santraları
- Oteller, alış-veriş merkezleri, iş merkezleri
- Enerji kesilmesine tahammülü olmayan hastaneler, hava alanları vb. yerler için tasarlanmıştır.

Çıkış hücrelerinin çeşitleri aşağıda tablo halinde sıralanmıştır. Biz bu modülümüzde çıkış hücrelerinden iki tanesini anlatmaya çalışacağız. Zaten diğerleri de yapı, görev ve kullanılan malzemeler bakımından birbirlerine benzemektedir. Gerek sekonder dağıtım şebekelerinde gerekse endüstriyel tesislerde sık kullanılan çıkış hücre tipleri aşağıda verilmiştir.

- Yük Ayırıcılı Giriş / Çıkış Hücresi
- Kesicili Giriş / Çıkış Hücresi
- Ayırıcılı Giriş / Çıkış Hücresi
- Kesicili Bara Bölme Hücresi ( Yandan Çıkışlı )
- Gerilim Trafolu Kesicili Çıkış Hücresi

Kesicili Çıkış Hücreleri (Trafo Koruma)
Havadan tümüyle izole edilmiş, paslanmaz tank içinde bulunan, 630A anma akımı olan fider baraları ve yük ayırıcısı-topraklayıcı ile bunlara bağlantıları sağlayan geçmeli tip kablo başlıklarının bağlandığı buşinglerden oluşmaktadır. Koruma istenmeyen ring fiderleri için kullanılır. İsteğe bağlı olarak kablo arıza göstergesi ve akım trafoları, motorlu mekanizma ilave edilebilir. Diğer hücrelere bağlantı 1250A'lik izole ve ekranlı baralar ile sağlanır. O.G. sekonder dağıtım sistemlerinde ve O.G./A.G. trafo merkezlerinde dahili mekanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış metal mahfazalı, hava yalıtımlı (baralar) modüler yapıda hücrelerdir.

Bara Düzeneği:
Bütün baralar yatay olarak aynı seviyededir ve ek pano yerleştirilmesine olanak verir. Baralar elektrolitik bakırdan hazırlanmış olup hücrenin üst kısmında hücre anma değerlerine uygun kesitte ve ayırıcı veya yük ayırıcısına üstten bağlantı yapılacak şekilde yapılmaktadır. Baraların üzeri sac kapaklar ile kapatılmıştır. Bara bölümüne erişim hücre üst kapağından sağlanmaktadır.

Hücreler tesis edildiklerinde tek bir bara bölümü oluşmakta ve en sağ ve en soldaki hücrelerin bara bölümü yan sacları ile kapatılmaktadır. Bu bölüm yan yana eklenmiş tüm hücreler boyunca devam eder ve modüller arası geçişi sağlar. Modüller arası bağlantıyı sağlayan ana baralar, polimer izolasyonlu, temas yüzeyleri karbon kaplanarak topraklanmıştır.

Modüller içindeki tüm elektriksel bağlantılar ise özel şekillendirilmiş bakır baralar ile yapılmaktadır Nominal ana bara akımı isteğe göre 630A veya 1250A olabilir, izole edilmiş baralar da kullanılan ısı büzüşmeli makaran atlamaya, kazayla temasa ve dış ortam etkilerine karşı koruma sağlar. Modüler hücreler yan yana tesis edildiklerinde hücreler arası bara bağlantısı uygun kesitlerde 3 adet bara ile yapılmaktadır.

O.G. SF 6 Gazlı Ayırıcı:
Açıldıktan sonra akım yolunda bir ayırma aralığı oluşturan ve yaklaşık akımsız açma kapama yapabilen ve iki kontağı arasında büyük bir gerilim oluşturmayan akımların şalterlenmesinde kullanılan cihazlara ayırıcı denir. Proje ihtiyaçlarına göre ayırıcılar hava yalıtımlı veya SF6 gaz yalıtımlı olabilir. Yük altında açma ve kapama yapmak için uygun değildir. Devrede akım kesildikten sonra ayırmak amacı ile kullanılmaktadır. Gazlı ayrıcılar mühürlü basınç sistemi ile kapatılan çelik tank içerisindedir ve normal işletme ömrü boyunca (20 yıl) bakım gerektirmez.

Devrenin emniyetli yalıtımını temin etmek için konulmuştur. Genellikle toprak bıçağı ile beraberdir. Ayırma ortamı SF6 gazı olmasından dolayı çalışma emniyeti açısından, yanlış manevra ya da bir cihaz arızası sonucu oluşabilecek ark tehlikesine karşı bir avantajdır. SF6 gazlı yük ayırıcısı ile aynı ölçülerdeki paslanmaz metalden imal edilmiş olan bir kazan içerisinde çalışan ayırıcı, doğrusal çalışan kontaklar vasıtası ile ayırma işlevini gerçekleştirir.

Bu ayırıcının bir diğer özelliği de içerisindeki toprak ayırıcısının da kısa devre üzerine kapatma yeteneğine sahip olmasıdır. Ayrıca kontakların tam yerine oturmasını garanti etmek bakımından bir yardımcı "yay-baskı sistemi" işletme güvenliğini artıran bir faktör olmaktadır. Ayırıcılar üç kutuplu ve iki konumludur. Ayırıcı mekanizmasında bulunan yay-baskı özelliği ile kontakların hareketini tamamlaması güvence altına alınmaktadır. Ayırıcının kesme ya da kapama gücü olmadığı için açma ve kapama işlemleri devre yük altında olmadığı durumlarda yapılır.

Toprak Ayırıcısı:
Topraklama ayırıcısı; enerjisiz bırakılan tesis bölümlerinin topraklanmasında ve kısa devre yapılmasında kullanılır. Topraklama ayırıcısı kısa devre akımlarına bir saniye dayanarak, kabloların deşarj akımını üzerinden taşıyabilmelidir. Topraklama ayırıcısı kimi durumlarda “kapama” özelliğine de sahiptir.  Hava yalıtımlı topraklama ayırıcıları kısa devre akımlarına güvenle kapama yeteneğine sahiptir. Bu özelliği ile operatörün yanlışlıkla yapacağı manevra sırasında güvenliği garanti edilmektedir. Topraklama ayırıcıları hücre yan duvarlarına galvanizli sac şase üzerine monte edilmiştir. Topraklama ayırıcılarında kontaklarda gümüş kaplamalı elektrolitik bakır kullanılmaktadır. Topraklama işlemini gözle görebilmek mümkündür. Toprak ayırıcısı 7 kez kısa devre akımı (40 kAtepe) üzerine kapama yeteneğine sahiptir. Hızlı kapama yapabilen toprak ayırıcısı bağımsız el kumandası ile çalışır.

O.G. SF6 Gazlı Kesici:
Kesiciler, orta gerilim ve yüksek gerilim şebekelerinde yük akımlarını ve kısa devre akımlarını kesmeye yarayan cihazlardır. Bu cihazlar devreyi, boşta, yükte ve özellikle kısa devre halinde açıp kapayabildikleri gibi otomatik kumanda yardımı ile açılıp kapanmasına da olanak sağlar. Böylece insanları tehlikeden korumakta, alçak ve yüksek gerilim cihazlarında meydana gelebilecek hasarı önleyip en aza indirgemektedir. Kesiciler hem ark söndürme özelliğine, hem de çok hızlı hareket etme özelliklerine sahiptirler.

NOT: Enerjiyi keserken önce kesici açılır,daha sonra ayırıcı açılmalıdır!

Kesici birbirinden bağımsız ve SF6 gazı ile doldurulmuş üç kutuptan oluşmaktadır. Mühürlü basınç yöntemi kullanılarak üretilmiştir. SF6 gazlı kesici de arıza veya yük akımının kesilmesi, açma esnasında sıkıştırılan gazın ark üzerine püskürtülmesi ile gerçekleşir. Kesme esnasında oluşan ark ürünleri ise özel bir malzeme kullanılarak zararsız hale getirilir ve böylece SF6 gazı pratik olarak kesicinin ömrü boyunca temiz kalır.

Hücre içerisinde mevcut SF6 gazlı kesici, kurulduktan sonra uzaktan kapatılıp açılabilir. Eğer kesici aynı zamanda motor kumandalı ise kurma işlemi uzaktan da yapılabilecektir. Yakından ise, kesici açma kapama butonları yardımı ile çalıştırılabilir. Kesicinin hücre içinden çıkartılması ise; hücre içerisindeki kesici tekerlekli bir sehpa üzerindedir ve önden iki kapağın yukarı kaldırılarak sökülmesi ile kesicinin önü tamamen açılır, bara bağlantıları söküldükten sonra, kilit butonunun da çözülmesi ile kesici serbest kalır.

O.G. kablolarının bağlanması, akım transformatörlerinin değiştirilmesi ya da başka bir gerekçe ile hücrenin içerisine girilmesi gerektiğinde SF6 gazlı kesici kolaylıkla hücre dışına alınabilir. Bu olayı animasyonları seyrederek daha iyi anlayabilirsiniz. Kesici işletme mekanizması; hareketli kontakları açıp kapatan, tırnak, yay ve mil gibi parçalardan oluşan sistemdir. Mekaniki veya elektrik motorlu yapılır. Motorlu işletme mekanizmalarında motor gerilimi 110 V.DC veya 220/380 V. AC’dir.

Normal işletme ömrü boyunca gaz takviyesi gerektirmez. Kesicinin tüm aktif kısımları yalıtkan muhafaza içerisindedir ve tam işletme güvenliği sağlamaktadır. Hücrenin ön kapağını kullanarak kesicide bakım yapmak mümkündür. Ayırıcı ve devre kesicisi arasında da anahtarlı mekanik kilit sistemi vardır. Kesici kapalı iken ayırıcı açılamaz; ayırıcı açık iken kesici kapatılamaz.

Kapasitif Gerilim Göstergesi:
Modüler hücre önünde bulunan kapasitif gerilim gösterge paneli ile hücrede kablo bağlantı noktasında enerji olup olmadığını gösteren kapasitif gerilim göstergesi ışıklı paneli hücre ön yüzündedir. Fazların tanımı etiketlerle yapılır. Gerilim göstergeleri geçici montaja uygun şekilde hazırlanmış olup takıp çıkartılabilir. Bu, her fonksiyonel birimin ön yüzüne yerleştirilir. Her kablonun gerilim durumu ayrı ayrı gösterilebilir.

Ayırıcı –Toprak Kilidi:
Ayırıcı ve toprak ayırıcısı arasında mekanik kilit bulunmaktadır. Ayırıcı kapalı iken toprak ayırıcısı kapatılamaz, ayrıca toprak ayırıcısı kapalı iken ayırıcı kapanamaz. Ayırıcı ve toprak ayırıcısı konum bilgileri için 4NA+4NK yardımcı kontak vardır.

O.G. Koruma Akım Trafosu:
Primer sargıları üzerinden sisteme girerek, sekonderlerine bağlanacak ölçü, kayıt, koruma ve kontrol elemanlarının ilgili fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için gerekli sistemden geçen akımı güvenilir sınırlar içinde sağlayan küçük güçlü trafolardır. Akım trafolarının kısa devre dayanım akımı ve anma gerilimi kullanılacak şebekenin erilim ve kısa devre özelliklerine uygun olarak seçilmektedir. Gövde epoxy reçinelidir.

Ölçü ve koruma akım trafoları olmak üzere ikiye ayrılır:
Ölçü akım trafoları; ölçü aletleri ve benzeri cihazlara sistem akımını belirli bir oranda dönüştürerek uygulayan elemanlardır. Koruma akım trafoları; aynı prensip ile koruma sistemlerinde kullanılan elemanlardır.

A.G. Kesiciler (1 ve 2 Kutuplu):
A.G. kesici; normal işletme şartlarında devreyi kapamaya, kesmeye ve bu devrenin akımını taşımaya, kısa devre ve aşırı akım gibi anormal şartlarda ise devreyi otomatik olarak kesmeye yarayan mekanik açma- kapama cihazıdır. Bir A.G. kesicinin devreyi açma kapama işleminden başka en önemli fonksiyonu; anormal şartlarda devreyi korumasıdır. Devreden çekilen akım, kesicinin anma akım değerini aştığı durumlarda kesiciyi açtırır.

Akımın değeri arttıkça açma süresi küçülür. Bir devre kesicinin en önemli parçası kontaklarıdır. Daha çok gümüş, grafit, nikel ve wolfram alaşımlı kontaklar kullanılır. Devre kesicilerde dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri de şüphesiz devre kesicinin kısa devre kesme kapasitesidir. Kısa devre kesme kapasitesi büyük olan devre kesicinin elektriksel ömrü de uzundur. Yani 16 kA’lik bir devre kesicinin elektriksel ömrü ile 35 kA’lik devre kesicinin elektriksel ömrü aynı değildir.

Bunun yanı sıra toroidal trafo, kaçak akım rölesi ve açtırma bobini kombinasyonu yaparak kaçak akım koruma olarak kullanmak da mümkündür. A.G. kesiciye açtırma bobini veya düşük gerilim bobini takarak ve çeşitli röle kombinasyonları kullanarak farklı işlevlerde de kullanabiliriz.

Aşırı Akım Koruma Rölesi:
Aşırı akım koruma röleleri, sistemleri kısa devre ve toprak kaçağına karşı korumak için tasarlanmış, bir akım ayarı ve iki gecikme ayarı (başlama ve bekleme) olan rölelerdir. Başlama (start) gecikmesi nedeniyle oluşabilecek hatalı açmaları önlemek amacıyla geliştirilmiştir. Röleler, koruduğu sistemin akımını ölçer ve bu ölçülen akım değeri ayarlanan akımın altında veya üzerindeyse koruduğu sistemi devreden çıkarmak için kullanılır.

Akım değeri normal sınırlar içinde ise çıkış rölesi çekili (ON) konumundadır. Bu sınırların dışına çıkıldığında ayarlanabilir bir bekleme gecikmesi süresi sonunda röle bırakır (OF) ve bağlı olduğu sistemi devreden çıkarır.

İhbar Röle Kombinasyonu:
Sistemde oluşan arızaları ihbar düzenine ileterek akustik ve optik olarak ihbar (haber) alınmasını sağlayan rölelerdir. Güç ve dağıtım trafolarının sekonder koruma panolarında kullanılan röle küçük boyutlarına rağmen yapmış olduğu işler bakımında önemi büyüktür. Trafonun kontrol ve arıza sisteminin tümünü karşılayacak ve bilgi verecek kapasitede bir röledir.

Standart Gerilim : 24 V DC.
Kontak Akımı : 16 A.
Işıklı İkaz : Ön Panelde
Sesli İkaz : Korna için 24 V DC çıkış

SF 6 Gazlı Ayırıcı:
Açıldıktan  sonra akım  yolunda  bir  ayırma  aralığı  oluşturan  ve  yaklaşık  akımsız  açma kapama yapabilen ve iki kontağı arasında büyük bir gerilim oluşturmayan akımların şalterlenmesinde kullanılan cihazlara ayırıcı denir. Proje ihtiyaçlarına göre ayırıcılar hava yalıtımlı veya SF6 gaz yalıtımlı olabilmektedir. Yük  altında  açma  ve  kapama  yapmak  için  uygun  değildir.  Devrede  akım  kesildikten  sonra ayırmak amacı ile kullanılmaktadır.

Gazlı ayrıcılar mühürlü basınç sistemi ile kapatılan çelik tank içerisindedir ve normal işletme ömrü boyunca (20 yıl) bakım gerektirmez. Devrenin  emniyetli  yalıtımını temin  etmek  için  konulmuştur. Genellikle toprak bıçağı ile beraberdir. Ayırma ortamı SF6 gazı olmasından dolayı çalışma emniyeti açısından, yanlış manevra ya da bir cihaz arızası sonucu oluşabilecek ark tehlikesine  karşı bir avantajdır.

SF6 gazlı  yük  ayırıcısı  ile  aynı  ölçülerdeki  paslanmaz  metalden  imal  edilmiş  olan  bir  kazan içerisinde çalışan ayırıcı, doğrusal çalışan kontaklar vasıtası ile ayırma işlevini gerçekleştirir. Bu ayırıcının bir diğer özelliği  de  içindeki toprak ayırıcısının  da kısa devre üzerine  kapatma yeteneğine sahip olmasıdır. Ayrıca kontakların tam yerine oturmasını garanti etmek bakımından bir yardımcı" yay-baskı sistemi" işletme güvenliğini artıran bir faktör olmaktadır.

Ayırıcıları üç kutuplu ve iki konumludur. Ayırıcı mekanizmasında bulunan  yay-baskı özelliği ile kontakların hareketini tamamlaması güvence altına alınmaktadır. Ayırıcının kesme  yada kapama gücü olmadığı  için, açma ve kapama işlemleri devre yük altında olmadığı durumlarda yapılır.

Toprak Ayırıcısı:
Topraklama  ayırıcısı;  enerjisiz  bırakılan  tesis  bölümlerinin  topraklanmasında  ve  kısa devre yapılmasında kullanılır. Topraklama ayırıcısı k ı sa devre akımlarına bir saniye dayanarak  kabloların  deşarj  akımını  üzerinden  taşıyabilmelidir.  Topraklama  ayırıcısı  kimi durumlarda “kapama” özelliğine de sahiptir. Hava yalıtımlı topraklama ayırıcıları k ı sa devre akımlarına güvenle kapama yeteneğine  sahiptir. 

Bu  özelliği ile operatörün  yanlışlıkla  yapacağı manevra  sırasında güvenliği  garanti  edilmektedir.  Topraklama  ayırıcıları  hücre  yan  duvarlarına  galvanizli  sac şase üzerine monte edilmiştir.  Topraklama ayırıcılarında kontaklarda gümüş kaplamalı elektrolitik bakır kullanılmaktadır. Hava yalıtımlıdır ve yük ayırıcısından ayrı tesis edilmiştir. Topraklama işlemini gözle görebilmek mümkündür. Toprak ayırıcısı 7 kez  kısa devre akımı (40  kAtepe) üzerine kapama  yeteneğine  sahiptir. Hızlı kapama yapabilen toprak ayırıcısı  bağımsız el kumandası ile çalışır.

O.G. Kesici:
Kesiciler  kablo  bağlantı  bölümünde  ve  yandan  mekanizmalı  olarak  monte  edilmiştir. Elektriksel  bağlantıları  söktükten  sonra  kesici  hücre  d ışına  ç ıkartılıp  değiştirilebilir.  Uygun anma  değerlerinde  ve  standardına  uygun  tip  testleri  tamamlanmış  SF6  yalıtımlı  O.G.  devre kesicileri kullanılmaktadır. Kesicinin kutupları mühürlü basınç yöntemi ile üretilmiş olup 20 yıllık  i şletme  ömürlerinde  gaz  takviyesi  gerektirmez.  Modüler  hücrelerde  O.G.  kesicisi  ile ayırıcı  arasında  anahtarlı  kilitleme  mevcuttur.  Bu  sayede  hücrede  hatalı  manevra  yapılması engellenmekte ve yüksek işletme güvenliği sağlanmaktadır.

Kapasitif Gerilim Göstergesi
Modüler  hücre  önünde  bulunan  kapasitif  gerilim  gösterge  paneli  ile  hücrede  kablo bağlantı  noktasında  enerji  olup  olmadığını  gösteren  kapasitif  gerilim  göstergesi  ışıklı  paneli hücre ön yüzündedir. Fazların tanımı etiketler yardımı ile yapılır. Gerilim göstergeleri geçici
montaja  uygun  şekilde  hazırlanmış  olup  takıp  ç ıkartılabilir.  Bu,  her  fonksiyonel  birimin  ön yüzüne yerleştirilir. Her kablonun gerilim durumu ayrı ayrı gösterilebilir.

Ayırıcı-Toprak Kilidi
Ayırıcı  ve  toprak  ayırıcısı  arasında  mekanik  kilit  bulunmaktadır.  Ayırıcı  kapalı  iken toprak ayırıcısı kapatılamaz, ayrıca toprak ayırıcısı kapalı iken ayırıcı kapanamaz. Ayırıcı ve devre  kesicisi  arasında  da  anahtarlı  mekanik  kilit  sistemi  vardır.  Kesici  kapalı  iken  ayırıcı açılamaz; ayırıcı açık iken kesici kapatılamaz. Ayırıcı ve toprak ayırıcısı konum bilgileri için 4NA+4NK yardımcı kontak vardır.  

O.G. Koruma Akım Trafosu
Primer sargıları üzerinden sisteme girerek, sekonderlerine bağlanacak ölçü, kayıt, koruma ve kontrol elemanlarının ilgili fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için gerekli sistemden geçen akımı güvenilir sınırlar içinde sağlayan küçük güçlü trafolardır. Akım trafolarının kısa devre dayanım akımı ve anma gerilimi kullanılacak şebekenin gerilim ve kısa devre özelliklerine uygun olarak seçilmektedir. Gövde epoxy reçinelidir.  
 
Ölçü ve koruma akım trafoları olmak üzere ikiye ayrılır:
Ölçü akım trafoları; ölçü aletleri ve benzeri cihazlara sistem akımını belirli bir oranda dönüştürerek uygulayan elemanlardır. Koruma akım trafoları; aynı prensip ile koruma sistemlerinde kullanılan elemanlardır.

Aşırı Akım Koruma Rölesi
Aşırı akım koruma röleleri sistemleri kısa devre ve toprak kaçağına karşı korumak için tasarlanmış,  bir  akım  ayarı  ve  iki  gecikme  ayarı  (başlama  ve  bekleme)  olan  rölelerdir. Başlama (start) gecikmesi nedeniyle oluşabilecek hatalı açmaları önlemek amacıyla geliştirilmiştir.  Röleler  koruduğu  sistemin  akımı  ölçer  ve  bu  ölçülen  akım  değeri  ayarlanan akımın altında veya üzerindeyse koruduğu sistemi devreden çıkarmak için kullanılır.
 
Akım  değeri  normal  sınırlar  içinde  ise  çıkış  rölesi  çekili  (ON)  konumundadır.  Bu sınırların  d ışına çıkıldığında ayarlanabilir bir bekleme  gecikmesi süresi sonunda röle bırakır (OF) ve bağlı olduğu sistemi devreden çıkarır  

Termostat Kontrollü Isıtıcı
Metal mahfazalı hücreler metalden yapıldığı için korozyona karşı hem iç kısmı hem de dış kısmı korunmalıdır. Gece ve gündüzdeki ısı değişmeleri hücrede değişmelere yol açar. Isı değişiminden dolayı hücre içinin ve malzemelerinin zarar görmemesi için yani hücre içi ısıyı sabit  tutmak  için  ısıtıcı  konulmuştur.  Isıtıcı  220  V  AC  ve  150W  gücündedir.  Isıtıcının kontrolü termostat ile yapılır.

Yardımcı Röle, Kontaklar
Yardımcı  röle  ve kontaklar  hücre  içerisindeki malzemelerinin  çalışması ve  arıza durumlarını hakkında bilgi almak, malzemeleri bağlamak için kullanılacak yedek kontaklardır.  Ayırıcı  ve  toprak  ayırıcısı  konum  bilgileri  için  4NA+4NK  yardımcı  kontak vardır.  

Açma Kapama Bobini
Uzaktan kumanda için açma kapama bobinleri otomatik kumanda ile çalışan sistemlerde bulunur. Ayırıcıyı açarken veya kaparken bobinler enerjilenir. Bobinlerin yardımı  ile  açma  veya  kapama  i ş lemi  gerçekleşir.  Bobinler  çeşitli  gerilimlerde  üretilir. Bunlar  24,48,110  Vdc,  220Vac  DC  ve  AC gerilim  konumları  mevcuttur.  80  W/75  VA  güç değerlerindedir. Mekanizma  gövdesine  mekanik  tırnak  ve  buna  kumanda  eden  mekanik  kollardan ibarettir.

Türksat 5A

Türksat 5A, 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 05.15'te SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle ABD'deki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderilen haberleşme uydusudur. Kasım 2017'de Türksat A.Ş. ile yapılan sözleşmeye...

Türksat 3A

Türksat 3A’nın üretimi için ilk resmi girişim 2005 yılının Nisan ayında başladı. Yeni uydunun tasarım, entegrasyon ve test aşamalarına paralel şekilde yürütülen teknoloji transferi ve eğitim projesinde 22 Türk mühendis...

Fiber Optik

Bilgi iletişiminin tarihi oldukça eskiye dayanır. İlk çağlar da insanlar ateş yakarak iletmek istedikleri bilgiyi bir tepeden bir başka tepeye aktardılar. Işık kullanılarak yapılan bu ilk haberleşmede insanoğlu belki de...

Direk Tipi Trafo

İletim hatlarında gelen orta gerilimi tüketicilerin kullanabileceği alçak gerilime düşüren ve direklerin üzerine monte edilen trafolara direk tipi trafolar denir.  Özelliği Bu tip trafo merkezleri genellikle küçük yerleşim birimleri ile ana dağıtım trafosuna uzak aboneleri beslemek için kullanılır. Trafo ve donanım direk üzerine monte edilmiştir. Bir kısım elemanlar ise direğin yanında bulunan alçak gerilim panosuna monte edilmiştir.

Güneş panelleri Tasarımı

 Güneş enerjisi kullanarak elektrik üretimi, bugünlerde sıkça konuşulan yenilenebilir enerji kaynağı uygulamalarının oldukça popüler olan bir çeşididir. Bol olması, bedava olması, işletme maliyetinin düşük olması ve çevre kirliliğine yol açmaması gibi birçok iyi nedenden dolayı yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Bu çalışmada fotovoltaik hücreler ile elektrik enerjisi üreten sistemlerin maliyeti üzerinde durulmuştur.

Kirşofun Gerilimler kanununu

Kirşofun gerilimler kanununa göre kapalı bir elektrik devresinde (çevrede) devre elemanları üzerinde düşen gerilimlerin toplamıgerilim kaynağının gerilimine eşittir. Veya kapalı bir çevredeki gerilimlerin toplamı sıfırdır. Aşağıdaki şekle bakıldığında kirşofun gerilimler kanunu daha iyi anlaşılır. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Vk gerilimli güç kaynağından beslenen R1, R2 ve R3 dirençleri üzerinde düşen gerilimler VR1, VR2 ve VR3 gerilimleri vardır. Şekilde okla çizilen çevre devredeki bütün gerilimleri çevrelemektedir. Kirşofun gerilimler kanununa göre VR1, VR2, VR3 gerilimlerinin toplamı Vk kaynak gerilimine eşittir. Yani;

Parafudur

Bir yüksek gerilim tesisini veya bunun bir kısmını müsaade edilmeyen aşırı gerilimlere  karşı koruyan aygıtlara aşırı gerilimlere  karşı koruma aygıtları denir. Bu koruma aygıtlarından  biri  de  parafudurdur.  Parafudur,  büyük  akım  darbelerini  toprağa  iletir  ve işletmeyi  kesintiye  uğratmadan  aşırı  gerilimleri  şebeke  izolasyonu  için  zararsız  bir  düzeye indirir.

'W' Otomat Sigortalar

Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstriyel tesislerde veya özel işletmelerde can ve mal kaybına karşı elektriksel olarak koruma yapmamız gerekmektedir. Bu koruma elektriğin üretildiği yerden başlayarak son kullanıcıya kadar devam eder. Elektrik sigortası, elektrik tesisatı üzerinde beslenilen hat üzerindeki anlık yüksek gerilim, aşırı akım, kısa devre, nominal akımın üzerinde akım geçişi gibi elektriksel olumsuzlukların önüne geçebilmek için termik ve manyetik özelliklerle elektrik enerjisini kesen bir güvenlik önlemidir.

50 HZ frekans

Frekans bir olayın birim zaman (genel olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür. Bir saniye içerisinde oluşan saykıl sayısına frekans denir. Ülkemiz elektrik şebekesinde frekans değeri 50 Hz’de sabit tutulmaya çalışılır. Bunun sebebi özel frekanslı sistemler haricinde tüm elektrikli cihazların 50 Hz frekansına uyumlu olmasıdır.

Akım Trafoları


 Akım Trafoları  "primer" dediğimiz esas devreden geçen akımı, manyetik bir  kuplaj  ile,  küçülterek  "sekonder"  dediğimiz  ikincil  devreye  ve  bu devreye bağlı cihazlara aktarırlar. Bunun sonucunda;  a) Cihazların büyük akımlar ile zorlanması, b) OG ve YG devrelerinde, cihazların büyük gerilimler ile zorlanması önlenmiş olur.

Alternatif Akım

Bildiğimiz gibi elektrik santrallerinde döner elektrik makinaları alternatif akım, yani sinüsoidal akım üretirler. Bu akımın üretilmesi Faraday Yasası’na dayanmaktadır. Faraday Yasası’na göre bir manyetik alan içerisinde hareket eden bir iletkende bir gerilim endüklenir. Buna göre manyetik alan ve iletkenlerden oluşan bir sistemde bu büyüklükten birinin sabit, diğerinin hareketli olması gerekir.

Alternatör

Generatörlerin çalışma esaslarında anlatılan akım her yarım turda yön değiştirir. Büyük güçlü generatörlerde kutuplar elektromıknatıslardan oluşur. Kutupları oluşturan bu elektromıknatıslara uyartım sargısı ismi verilir. Dinamonun Çalışması Yönü değişken olan bu akımı tek yönlü olarak dışarı alabilmek için kolektör (komütatör) ve fırçalardan oluşan bir düzenek kullanılır.

Ampul

Günlük hayatta kullandığımız çoğu teknolojinin kim tarafından, ne zaman icat edildiğini pek düşünmeyiz. Bizim için önemli olan işimize yaramasıdır. Bu teknolojilerden biri de tek bir düğmeyle çalışan akkor lambalar yani ampuller. Ampulün icadı deyince hemen Thomas Edison’un ismi akla gelir. Peki gerçekten öyle mi? Ampulü Edison mu icat etti? Gelin şimdi hep birlikte geçmişin karanlığında biraz gezintiye çıkalım ve “Ampulü kim icat etti?” sorusunu aydınlatmaya çalışalım.

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Bizden Makaleler

    © 2025 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama