Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil

Endüstriyel ağlar ve haberleşme formatları İnsanlar mevcut yaşam koşullarını bulundukları ortamdan daha iyi bir ortama aktarmak için bugün gösterilen çabalar gibi değişik girişimleri sık sık yinelemektedirler. Sorunların bir kriz durumuna dönüştüğü zamanda ise bu çabaların daha da sıklaştığı görülmektedir. Günümüzde birçok kişi ve kuruluşun üzerine çalıştığı temel esas , haberleşme veya makinaların birbirine bağlanmalarından ziyade herkeze açık ve ücretsiz kullanışlı protokoller oluşturabilmektir. Dünyamızı küçük bir kasaba haline getiren lokomotif etken öncelikle makinaların biribirleriyle haberleşmesi ile mümkün olmaktadır. Elektronik haberleşme zorunlumudur? Ne işimize yarar?

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil

Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin ilk harflerinin kısaltması olan SCADA; Türkçe olarak “Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama” anlamına gelmektedir. SCADA sistemleri özellikle karmaşık ve geniş alana yayılmış tesislerin tek bir merkezden bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarla izlenebildiği bir sistemdir ve temel olarak bir yazılımdır. SCADA yazılımı tek bir cihazdan kullanılabileceği gibi ağ bağlantılarıyla birden fazla bilgisayar ve taşınabilir cihazla kontrol ve izleme yapılabilir.

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil

Günümüzde endüstride hemen hemen her alanda el değmeden eğitim sürecine girilmiştir. El değmeden gerçekleştirilen üretimlerde PLC’ler kullanılmaktadır. PLC “Programlanabilir Lojik Kontrolör” İngilizce kelimelerinin baş harflerinin alınarak kısaltılması ile oluşur. PLC bir bilgisayara benzetilirse; girişlerinde Mouse ve klavye yerine basit giriş bağlantıları vardır. Yine çıkışlarında ekran yerine basit çıkış bağlantıları vardır. Girişlere bağlanan elemanlara sensör, çıkışlara bağlanan elemanlara da iş elemanı denir.

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil

Bilgisayar Haberleşme Portları Bilgisayar ile çevre birimleri arasında veri alışverişi portlar aracılığı ile gerçekleştirilir. Bilgisayarlarda, verinin iletim biçimi bakımından, seri ve paralel portlar olmak üzere iki çeşit port bulunur.

Kullanıcı Oyu: 2 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil

  

PLCler ilk olarak 1960 ların sonunda ortaya çıktı .  Böyle bir cihazın dizayn edilmesinin temel nedeni röle tabanlı makine control sistemlerinde bozulan rölelerin değiştirilmesi işlemlerinin çok masraflı olmasıdır . İlk olarak Bedford Associates (Bedford, MA) firması Modular Digital Controller (MODICON) adlı bir cihazı Amerikan araba üreticilerine tanıttı .Başka diğer firmalar da o sıralarda bilgisayar tabanlı sistemlerini ilan ettiler (örn. PDP-8) .  Ancak MODICON 084 dünyanın ilk ticari PLC si olarak piyasaya girdi.

Lazer Sistemleri

Modern zamanlarda insanların büyük çoğunluğu lazerler ile Yıldız Savaşları filmlerinde tanıştı. Bilim dünyasında temelleri 1900’lü yılların başlarında Albert Einstein ile ortaya atılan lazer kavramı, 1970’li yıllardaki bilim kurgu filmleri ile...

Hücresel Telefonda Bant Genişliği

Mobil Radyo Telefon (Mobile Radio Telephone)'lar telefon ağına bağlı ilk ticari ve kablosuz telefonlardır. Hücresel telefon teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte sonradan 0G ( Zero Generation - Sıfırıncı Nesil) olarak anılmaya başlanmıştır.

ISDN Teknolojisi

ISDN (Integrated Services Digital Network), günümüzde kullanılan ses, veri, video, resimler vb. gibi farklı servisleri, hizmetleri, uygulamaları iletmek ve birleştirmek amacıyla oluşturulmuştur. ISDN, kullanışlı ve esnek bir altyapı sistemine sahip...

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Aktüel Haberler

    Bizden Makaleler

    © 2025 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama