İster büyük ister küçük elektronik cihazlar olsun, günümüzde pek çok sistemin çalışması için güç kaynakları kullanılır. Pillerin yanı sıra adaptör gibi güç kaynaklarıyla çalışan cihazlar da bulunur. Bunların kusursuz işlev gösterebilmesi için doğru akıma ihtiyacı bulunur. Ancak şebekeden gelen elektriğin akımı çift yönlü yani AC değerindedir. Bu nedenle AC değerinin DC değerine dönüştürülmesi sürecini gerçekleştiren AC/DC güç kaynağına ihtiyaç duyulur.
Hayatın pek çok farklı alanında aktif olarak kullanılan güç kaynakları, kullanım amacına bağlı olarak farklı şekillerde tasarlanarak üretilir. Çok sayıda elektronik devre elemanını bünyesinde barındıran güç kaynakları, sahip olduğu özelliklere göre farklı çeşitlere sahiptir. Bunlar;
- Bilgisayar (PC) güç kaynakları,
- Kesintisiz (UPS) güç kaynakları,
- AC/DC güç kaynakları
şeklindedir.
Bilgisayar güç kaynakları masaüstü ve dizüstü bilgisayarların çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu gücü temin eder. Bu tür cihazların sistemleri için kaynak türünün güçlü olması gerekir. PC güç kaynakları, şebekeden aldığı enerjiyi bilgisayar sistemine uygun hale getirir. Böylece fazla enerji yükü nedeniyle bilgisayarda herhangi bir hasar oluşmaz. Kesintisiz (UPS) güç kaynakları ise şebeke elektriğinin kesilebileceği durumlarda bilgisayar sistemlerinin işlevini devam ettirebilmesi amacıyla tercih edilir. Böylece veriler korunur ve çalışma aralıksız olarak devam eder. AC/DC güç kaynakları ise kurulan sistemleri AC değil de DC güç kaynağı ile beslemek için tasarlanır.
AC/DC Güç Kaynağı Nerelerde Kullanılır?
Şebeke gerilimini istenen düzeyde DC gerilim değerine dönüştürerek güç sağlayan AC/DC güç kaynağı; cep telefonu, laptop, tablet gibi cihazların yanı sıra birçok ev aletinde de kendine yer bulur. Ayarlanabilir özellikte olan seçenekler ise özellikle laboratuvarlarda ve atölyelerde sıkça tercih edilir.
AC ve DC Güç Kaynağı Arasındaki Fark Nedir?
AC akım olarak bilinen alternatif akımın şiddeti yönüne ve zamanına göre değişkenlik gösterebilir. Çift yönlü olması nedeniyle çoğu cihazda kullanımı için DC değerine dönüştürülür. DC akım ise doğru akımdır ve şiddet her zaman aynı yönde sabit şekildedir.
AC’yi DC’ye Çeviren Güç Kaynakları Hangi Katlardan Oluşur?
Alternatif akımı doğru akıma dönüştüren güç kaynaklarında 1. filtre devreleri, regülatör (gerilim sabitleyici) ve 2. filtre devreleri bulunur.