ISDN Teknolojisi

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ISDN (Integrated Services Digital Network), günümüzde kullanılan ses, veri, video, resimler vb. gibi farklı servisleri, hizmetleri, uygulamaları iletmek ve birleştirmek amacıyla oluşturulmuştur. ISDN, kullanışlı ve esnek bir altyapı sistemine sahip bir iletişim sistemidir. ISDN teknolojisi hakkında detayları blog yazımızda bulabilirsiniz.

ISDN (Integrated Services Digital Network), temel olarak mevcutta var alan analog telefon şebekesinin bir alternatifi. Bir iletişim standardı veya protokolü olarak ifade edebileceğimiz ISDN, sayısal ve analog hatlara ulaşım imkanı sunar. Fakat sayısal bir ses kanalı ile birlikte veri (data) iletişimine de olanak sağlaması, ISDN’yi analog hatlardan farklı kılar. Ses, veri ve görüntü gibi farklı bilgilerin sayısal bir ortamda birleştirilerek aynı hat üzerinden iletilmesinin sağlayan ISDN, güvenli ve kaliteli bir iletişim ağıdır.

ISDN Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

Ses, veri (data) ve görüntü iletilmesine imkan sunan ISDN, sayısal bir iletişim ağı standardıdır.  ISDN’ler kullanılarak kullanıcılar çevrimli sayısal bağlantı kurabilir. ISDN numarasına sahip başka bir kullanıcı ile  önce çağrı yapılarak bağlantı kurulur ve iletişim sağlandıktan sonra bağlantı sona erer. PRI ve BRI olmak üzere iki ISDN çeşidi ve hizmeti bulunmaktadır.

BRI (Basic Rate Interface): Küçük işletmeler, bölgeler ve ev kullanıcıları için uygun olan BRI, daha küçük bant genişliğine sahiptir. BRI, 2 tane 64 Kbps’lik veri (data) kanalı ve 1 adet 16 Kbps’lik D adında kanal bulunur. D kanalı kontrol ve senkronizasyon amaçla kullanılır.

PRI (Primary Rate Interface): Yüksek bant genişliği sağlayan PRI, büyük işletmeler veya şirketler tarafından tercih edilir. 2 Mbps band genişliğine sunan PRI, Avrupa standardında (E1 PRI) 30 adet 64 Kbps’lik kanal mevcuttur. Ayrıca her bir kanal bağımsız olarak kullanılabilir.

ISDN’in Avantajları Nelerdir?

Hem ev hem de iş yerlerinde kullanılabilir.

Ses, veri ve görüntüyü eş zamanlı olarak çalıştırabilir.

Güvenli ve hızlıdır. 

Birçok farklı cihaz aynı hat üzerinden kullanılabilir.

ISDN Kanalları Nelerdir?

Kullanım amacı ve bant genişliğine göre ISDN’de 3 farklı iletişim kanalı bulunur. 

B Kanalı: Veri, ses ve görüntü gibi kullanıcı verilerinin aktarılması için kullanılan kanaldır. Tam ve çift yönlü mod içinde senkron olarak 64 Kbps band genişliğinde bulunur.

D Kanalı: İletişimin doğru bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli olan işaretleme ve senkronizasyonun yapılması için kullanılır. Bağlantı için çağrı gönderilir ve karşıdaki kişi tarafından bu çağrı kabul edilirse, aktarım için gerekli oturum hazırlanır ve tüm haberleşmeler D kanalı üzerinden gerçekleşir. Tam ve çift yönlü mod içinde 16 Kbps ya da 64 Kbps bant genişliğinde bulunur.

H Kanalı: H1’den H4’e kadar 4 farklı çeşitte H kanalı yer alır. Tam çift yönlü olarak çalışan H kanalı, B kanalından daha yüksek band genişliğine sahiptir. B kanalı gibi verilerin aktarılması için kullanılır.

ISDN teknolojisi her geçen gün daha fazla kullanılıyor. Güvenli ve esnek yapısının yanı sıra yüksek bant genişliğindeki uygulamaları desteklemesi, öne çıkan özellikleridir. Video, veri görüntü, ses gibi servis ve hizmetleri ulaştırması ayrı şebekelere gerek duyulmasını ortadan kaldırdı. Bu yönü ile ISDN, ekonomik bir avantaj da sağlıyor.

Lazer Sistemleri

Modern zamanlarda insanların büyük çoğunluğu lazerler ile Yıldız Savaşları filmlerinde tanıştı. Bilim dünyasında temelleri 1900’lü yılların başlarında Albert Einstein ile ortaya atılan lazer kavramı, 1970’li yıllardaki bilim kurgu filmleri ile...

G.S.M.

1972 yılında Bell Laboratuvarları’nda mobil iletişimi gerçeklemek amacıyla hücresel sistem kurma fikri ortaya atıldı.O günden bu yana pek çok haberleşme şirketi ve kurumlar bu fikri benimsedi.Bunun üzerine pek çok şirket...

Polarity (Polarisation)

Polarizasyon, Polarma. Polarite, Kutuplama . Bir elektromagnetik dalganın elektrik alan vektörünün doğrultusudur. Bir sinyalin elektriksel alanının titreşim düzlemi olarak tanımlanabilir. Uydu yayınında farklı polariteler kullanılması aynı frekansın tekrar kulanılabilmesini sağlar...

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Aktüel Haberler

    Bizden Makaleler

    16 Ekim 2024
    05 Ağustos 2024
    05 Ağustos 2024
    © 2024 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama