Ku-band, C-band ve Ka-band transponderler

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 


Ku bandı yayınlar için C bandı yayınlardan daha küçük çanaklar gerekir. Ku bandındaki uydu EIRP değerleri tipik olarak C bandındakinden 9.5 dB daha yüksek olur. Yani eşit kazanca sahip C-bandı ve Ku-bandı antenler ayni gücü alırlar. Ancak, Ku bandında eşit kazanç için C bandındakinden daha küçük çanak yeterlidir. Bunun esas nedeni, Ku – bandındaki daha yüksek uydu EIRP değerinin C-bandına kıyasla daha yüksek olan boş alan kaybını telafi etmektedir.

C-bandında, 20 log(12 GHz/4 GHz) = 9.5 dB olmaktadır. Eşit kazancı olan iki çanağın uydudan alabilecekleri güç aynı olmasına karşın, kazanç frekansın karesiyle doğru orantılı olduğundan, Ku bandında daha küçük çanak kullanılarak aynı kazanç elde edilebilmektedir. Ku-bandında EIRP değerinin daha yüksek olabilmesi biraz da yersel sistemlerle enterferans olasılığının daha düşük olmasındandır. C-bandı ise uydu haberleşmelerinin dışında yersel mikrodalga linkleri için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu iki uygulama türünün bir arada varolabilmeleri dar hüzme antenlerinin farklı yönlere bakması nedeniyledir.

Ku-bandı yayınların başlıca dezavantajı ise C bandına göre yağmur kaybı zayıflatmasının ve G/T kötüleşmesinin yüksek olmasındandır. Ka-bandında ise yağmur zayıflaması daha yüksektir. C-bandı yayının günün, vaktinin %99.95 ‘inde mevcut durumda olmasına karşın Ka bandında bu oran 98’e düşmektedir. Ayrıca, altyapı unsurları ve gerekli donanımların C veya Ku bandına göre temini güç durumdadır. Ka-bandını halen cazip yapan en önemli husus, bu spektrumun henüz tümüyle tahsis edilmiş durumda olmayışıdır.



Bir ara, 18 GHz ‘den 40 GHz’e kadar kısaca "K band" ifadesi kullanılmaktaydı. Atmosferde 22GHz dolayında bir su buharı rezonans frekansı keşfedilmişti. Bu frekansın altındaki frekansa kısaca Ku-bandı, üstündekine ise Ka-bandı denirdi. Bugün hala Ku-bandı terimi 11 GHz ile 20 GHz aralığı, 20GHz ile 30GHz frekansları arasına Ka-bandı için kullanılmaktadır. Bant tanımlamalarına gelişigüzel verilmiş isimler olarak bakılması, ve harf anlamları aranmaması daha uygun olur. Ku-bandı, C-bandına kıyasla daha küçük çanak kullanımına izin vermektedir. Ancak, bu sadece Ku-bandındaki uydu EIRP değerinin tipik olarak C bandına göre 9.5 dB kadar daha yüksek olmasındandır.

Ka, bandı ve malzemeleri henüz yeni oldukları için temini güç ve fiyatları pahalıdır. Ka bandının en önemli avantajı frekans spektrumlarının şu anda büyük ölçüde boş durumda olmasındandır. Ku-band, C-banda göre daha küçük çanaklar kullanılmasına izin verir. Bunun nedeni sadece Ku-bandı için uydu EIRP değerlerinin tipik olarak 9.5dB kadar daha yüksek olmasındandır ki bu da daha yüksek olan boş alan kaybını telafi etmektedir. Yani, 20 log(12 GHz/4 GHz) = 9.5 dB olmaktadır. Eşit kazanca sahip yer istasyonu antenleri aynı alış gücüne sahiptirler.

Öte yandan kazanç frekansın karesi ile doğru orantılı olduğundan Ku-bandında daha küçük bir anten aynı kazancı elde etmekte kulanılabilmektedir. Ku-bandında EIRP değeri daha yüksek olabilmektedir çünkü yersel sistemlerle enterferans olasılığı da çok daha düşüktür. Öte yandan, C-bandı ise uydu haberleşmelerinin yanı sıra yaygın olarak yersel mikrodalga linkleri için de kullanılmaktadır. Heriki tür sistem dar hüzmeli çanakların farklı yönlere bakması nedeniyle birarada kullanılabilmektedir. Ku bandının esas dezavantajı ise yağmurdaki zayıflama kaybının ve G/T bozulmasının C bandındakine göre daha yüksek olmasındadır.
 

Fibet Optik Haberleşme

  Bilgi kaynağı, optik haberleşme sistemine elektriksel işareti sağlar elektriksel verici optik kaynağı sürer. Optik kaynak taşıyıcı ışık kaynağının modülasyonunu yapar. (Elektrikten optiğe dönüşüm e/o). Optik fiber kablo taşıyıcı ortam olarak...

Fiber Optik

Bilgi iletişiminin tarihi oldukça eskiye dayanır. İlk çağlar da insanlar ateş yakarak iletmek istedikleri bilgiyi bir tepeden bir başka tepeye aktardılar. Işık kullanılarak yapılan bu ilk haberleşmede insanoğlu belki de...

Telefon İP Santrali

Telefon santrallari aynı ağ üzerindeki telefonların birbirleriyle sabit telefon şebekesine çıkmadan haberleşmelerini sağlar. Yani santral sayesinde yerel bir telefon ağı kurularak telefonlar arasında ücretsiz görüşme yapılabilirken sabit telefon şebekesi üzerinden...

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Aktüel Haberler

    Bizden Makaleler

    16 Ekim 2024
    05 Ağustos 2024
    05 Ağustos 2024
    © 2024 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama