Veri Merkezi Network Bağlantısı

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Birbirinden farklı bilgisayar ve elektronik cihazların birbirleri ile haberleşmesi ve veri aktarımını gerçekleştirmesi için kullanılan kablo, modem, router, switch gibi özel elektronik elemanlardan oluşan sisteme verilen isimdir. Halk arasında Ağ olarak ta adlandırılmaktadır. Örneğin evimizde bulunan iki farklı bilgisayarı birbirine bağlayarak, Film, Müzik, Video paylaşımı gibi işlemler ile oyun oynama veya Teamviewer

gibi programlar ile birbirlerinin tam kontrolünü sağlama işlemlerine Ağ faaliyetleri denilebilir. Bilgisayarları birbirine bağlayan tüm yazılım-donanım seviyesine de network adı verilebilir.

Lokal ve Global Ağ Kavramları:

Lokal Ağ: Kısıtlı bir alanda bulunan bilgisayar ve sunucuların birbirleri ile haberleşmelerini sağlayan ağ sistemi olarak adlandırılabilir. Örneğin evimizde kurduğumuz Ev ağı veya büyük sunucu firmalarının Sunucularını birbirlerine bağladığı ve özel yazılımlar ile internetten soyutladığı network yapılarına lokal ağlar diyebiliriz. Bankaların Şube ve Atm noktalarını birbirine bağlayan ağ sistemi de bu gruba girmektedir.

Global Ağ: Lokal ağların internete bağlanmasıyla oluşan ağ sistemleridir. Global ağlar internet üzerinden erişim sağlanabilen ağlardır. Lokal ağlardaki bilgisayarları özel yazılım ve donanımlar ile internete bağlamak bu sistemi global ağ ekosistemine katmak anlamına gelmektedir. Network Bağlantı Elemanları ve Görevleri Yukarıda kısaca network sisteminden bahsetmiştik. Esas konumuz sunucu ve web hosting firmalarının kullandığı network bağlantıları ve buralarda çalışan elemanlardır. Bu elemanları biraz daha tanıyalım.

Ağ Kartı - Ethernet Kartı: Her bir sunucu üzerinde bulunan ve sunuculardaki veri alışverişi ve kontrol işlemlerini sağlayan kartlardır. Cat 5, Cat 6 ve Fiber uyumlu olarak farklı şekillerde bulunabilir. Günümüzde her bir sunucu için 100 Mbit/saniye seviyesinden 10 GBit/saniye seviyesine kadar ethernet kartları bulunmaktadır. Ağ kartları ile sunucular toplama noktalarında birbirlerine bağlanabilirler. Yüksek kapasiteli bir veri merkezinde 100.000 den fazla farklı sunucunun olduğunu düşünürsek ne denli büyük bir network yapısının olduğunu anlayabiliriz.

Kablolar: Cat 5, Cat 6 ve Fiber olarak farklı seri ve paralel veri taşıma kabloları bulunmaktadır. Günümüzde noktadan noktaya en hızlı ve kusursuz veri transferi gerçekleştiren kablo sistemleri Fiber-optik olarak anılan kablolardır. Özel dalga boyuna sahip ışıklar ile veri transferi hem çok hızlı hem de çok az kayıp ile gerçekleştirilmektedir.

Switch - Router: Birden çok sunucuyu birbirine bağlayarak transferin daha az kablo ile yapılmasını sağlayan cihazlardır. Router ise özel yazılımlar ile her bir giriş çıkış portu için özel izinler sağlayabilen cihazdır. Yani switch sadece bağlantı işlemini gerçekleştirirken router yazılım kontrolleri sayesinde sunucular üzerinden akan trafiği kontrol edebilen bir aygıttır. Günümüzde Huawei, Cisco, Juniper gibi büyük markalar çok büyük çaplı switch ve router cihazları üretebilmektedir.

Örneğin 64 tane farklı sunucuyu bir tek switch ile birbirine bağlayarak tek bir kablo ile bu sunuculardaki bütün verinin kontrolü sağlanabilir. Peki bu 64 sunucunun bağlı olduğu farklı 64 tane switch sisteminin düşünün bunları da farklı bir switch noktasında birbirine bağladığımız zaman 4096 adet sunucunun birkaç kablo yardımıyla veri transferi sağlanabilmektedir. İşte işin mantığı buradadır. Yüzbinlerce farklı sunucu switch cihazları vasıtasıyla birbirine bağlanarak internet ağına açılırlar. Aksi bir durum olsaydı ve her sunucu için farklı bir kablo gerekseydi bu kadar cihazı dünya üzerinde birbirine bağlayacak devasa kablolama tünelleri olmak zorundaydı.

Load Balancer - Yük Dengeleyici: Aslında bir donanım değildir fakat önemli bir yazılım olarak düşünebilirsiniz. Hosting sektöründe bilinen en önemli özelliklerden biridir. Yüksek trafiğe sahip internet sayfalarının sahip olduğu sunucular her zaman belirli bir limite sahiptir. Peki bu limit aşılırsa ne olacaktır. Cevap; yedek bir veya birkaç sunucunun ana sunucuyu desteklemesi olmaktadır.

İşte bu noktada yük dengeleyicileri sunucuya gelen trafiği kontrol ederek gerekli durumlarda yedek sunuculara verilmesini sağlamaktadır. Günlük ziyaretçi sayısı milyonlar düzeyinde olan web siteleri için bu işlem olmazsa olmazdır. Çünkü en güçlü sunucular bile tek başlarına bu trafiğin altından kalkamazlar. Sunucu donanımlarından işlemci, ram, anakart gibi elemanlar aşırı zorlanırlar. Bunun yanında ethernet kartları bu kadar trafiği üzerinden asla geçiremez. Bu nedenle load balancer yardımıyla sunucular yükü eşit paylaşır ve kullanıcılar sorunsuz bir internet deneyimi yaşarlar.

Firewall - Güvenlik Duvarı: Bir başka yazılım bölümüdür. Sunuculara yapılacak saldırılara ve kötü niyetli kullanıcıların uyguladığı işlemleri engellemek için özel olarak hazırlanan yazılımlardır. Veri sistemini ve network yapısını korumakla görevlidirler. Ddos gibi büyük saldırıları önleyen temel filtrelerdir.

Web Hosting ve Sunucu Network Yapısı Nasıl Çalışır?

Yukarıda temel mantıkları kısaca anlattık. Peki asıl mantığa gelecek olursak.

1.) Veri Merkezindeki bilgisayarların her birinde ethernet kartları bulunmaktadır. Bu kartlar ile bilgisayarın ağ bağlantısı yapılmaktadır.
2.) Büyün bilgisayarlar birbirlerine router ve switch yardımıyla bağlanmaktadır. Bu sayede tüm sunucular şirketin ortak ağına katılabilir.
3.) Ortak ağa bağlı olan tüm sunucular, router üzerinden firewall ile korunmaktadır.
4.) Bütün ortak ağ ise internete üzerine servis sağlayıcılar ile bağlanmaktadır.

Yani 1 fiberoptik kablo yardımıyla binlerce sunucu internet ortamına bağlanabilir. Tabi hiçbir firma bu riske girmemektedir ve internet bağlantısı sağlaya omurga kabloları hem birden fazla isp (internet servis sağlayıcı) ile hem de birden fazla kıl ile network bağlantısını sağlarlar. Bu ana bağlantıya omurga adıda verilmektedir. Günümüzde 50 Gbit/saniye hızından fazla omurga bağlantısına sahip birçok hosting firması bulunmaktadır.
Datacenter Network Bağlantıları ile İlgili Sorulan Soru ve Cevaplar

Omurga Bağlantısı Nedir?

Yukarıda anlattığımız bağlantı sisteminin dire bir adıdır. Neden omurga denmiştir ona bakacak olursak. Sunucu sistemleri de tıpkı insan vücudu gibidir. Bütün organlar tek bir ağ üzerinden ana merkeze bağlıdır. Bu ağa omurga denmektedir. Sunucu veri merkezleri de aynı şekilde birbirine bağlı olan binlerce bilgisayar ana bir hat üzerinden internete bağlanır. İşte bu bağlantıya omurga bağlantısı denir. Dünya Üzerindeki En Önemli Network Sağlayıcıları Hangileridir? Level 3, Sprint, AT&T, Cogent, Time Warner gibi büyük firmalar OC48 fiber kablolar ile bağlantı sağlamaktadır.

Türkiyedeki Network Sağlayıcıları Hangileridir?

Türkiye'de kurulu Hosting ve Sunucu satış firmalarının kullandığı ISP ler Turkcell Superonline, Türktelekom, Vodafone, Borusan Telekom, T system olarak sayılabilir.

Veri Merkezlerinin Network Bağlantı Çıkışları Koparsa ne olur?

Büyük veri merkezleri kesinlikle birden çok firma ile çalıştığından dolayı tek hattın kopması ancak sistemi bir miktar yavaşlatabilir. Bunun dışından bütün çıkışların kopması neredeyse imkansızdır. Koptuğu zaman veri merkezine iletişim internet üzerinden sağlanamaz.

Veri Merkezlerinde IP ayarlaması nasıl yapılır?

Servis sağlayıcılardan alınan bağlantılar üzerinden kendilerine ip portu tahsis edilmesi istenir. Bu ip portları üzerinden sunuculara adresler verilir ve her sunucuya ait bir ip adresi ve bağlantı portu kurulur. Orta büyüklükteki bir sunucu merkezinin yüzlerce farklı ip adres dizinine sahiptir. IPv6 ile bu sayılar çok daha hızlı büyüme sürecine girecektir.

Veri Merkezi Çok Katmanlı Model Topolojisi:

Data Center Multi-Tier Model Topology:

 

 

Çekirdek Katmanı Üzerinden Trafik Akışı:

 

Katalizör 6500 Şase ve Yuvaya Göre Kumaş Kanalları:

 

Döngülenmiş bir Erişim Topolojisinde Servis Modülleriyle Trafik Akışı:

 

Servis Modülleri Olmayan Trafik Akışı:

 

Çoklu Toplama Modülleri:

 

Erişim Katmanı Döngü Topolojileri:

 

 

 

Türksat 4A

Türksat 4A, yapımında Türk teknik elemanlarının da yer aldığı, 14 Şubat 2014 tarihinde saat 23.09'da fırlatılan haberleşme uydusudur. Uydu, Japon Mitsubishi Electric firmasının geliştirdiği DS2000 platformu üzerinde inşa edildi. Türksat ...

Türksat 5A

Türksat 5A, 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 05.15'te SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle ABD'deki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderilen haberleşme uydusudur. Kasım 2017'de Türksat A.Ş. ile yapılan sözleşmeye...

ISDN Teknolojisi

ISDN (Integrated Services Digital Network), günümüzde kullanılan ses, veri, video, resimler vb. gibi farklı servisleri, hizmetleri, uygulamaları iletmek ve birleştirmek amacıyla oluşturulmuştur. ISDN, kullanışlı ve esnek bir altyapı sistemine sahip...

    Yusuf Gökçe

    'Yusuf GÖKÇE Blog' Teknoloji'nin her dalından hayatımızı kolaylaştıran buluşların kısa ve öz teknik bilgileri bu portalda olacak...

    Bizden Makaleler

    © 2025 Yusuf Gökçe. Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Otomasyon, Telekominikasyon...

    Arama